Lifestyle

Da li su žene ili muškarci skloniji brzom zaljubljivanju? Ovo otkrivaju istraživanja! …

Kada doživimo zaljubljenost, iskusimo intenzivna osećanja koja značajno utiču na naše živote na različite načine.

I iako mnogi romantici veruju da srce igra glavnu ulogu u svakoj ljubavnoj vezi, u stvarnosti sve počinje u mozgu. U nastavku ćemo istražiti zašto.

Muškarci se zaljubljuju brže od žena

Prema relevantnim istraživanjima, muškarcima obično treba oko 88 dana (otprilike tri meseca) da izraze svoju ljubav, dok ženama obično treba oko 134 dana (četiri i po meseca). Isto istraživanje takođe ukazuje na to da 39% muškaraca izgovara “volim te” u roku od mesec dana, dok je odgovarajući procenat za žene samo 23%.

Smanjenje strahova kad ste zaljubljeni

Zaljubljenost takođe isključuje delove mozga koji upravljaju društvenim procenama i strahom. Dakle, kad ste zaljubljeni, manje se obazirete na to što drugi ljudi misle o vama. To je razlog zašto zaljubljeni parovi često javno pokazuju svoju ljubav, bez obzira na tuđa mišljenja.

Gubitak osećaja za vreme

Ako ste cele noći bili budni s telefonom u ruci, razgovarali ili slali poruke partneru, ili imali dug sastanak koji se protegao do ranih jutarnjih sati, verovatno znate o čemu govorimo. Prema psihologiji, ovo često dolazi kad započinjemo da se zaljubljujemo. Neurotransmiter norepinefrin raste, što može poremetiti vašu percepciju vremena. Kombinovan s dopaminom i oksitocinom, stvara gotovo čarobni ljubavni koktel koji čini da vreme izmiče kao voda.

Izvor:prva.rs

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button