Zanimljivosti

Ne nosite tuđi teret – Kako Nositelji Empatije Mogu Zaštititi Svoje Emocionalno Blagostanje ….

Život nije uvijek ugodan. Ponekad smo suočeni s teškim, neugodnim, a ponekad i zastrašujućim i izuzetno stresnim situacijama koje moramo čuti i doživjeti.

Nekada ne možemo utjecati na takve situacije jer to jednostavno pripada životu. Ipak, ne možemo se pretvarati da ih ne postoji ili zatvoriti oči pred očitim stvarima. Iako odrasli često ignoriraju teške situacije, nemoguće je da ne utječu na nas.

Ponekad se ponašamo prema životu kao da je televizor, gdje, kad nam nešto ne odgovara, jednostavno promijenimo kanal. No, život nije onakav kakvim ga percipiramo, on nema gumb za mijenjanje, koliko god se trudili da ga pronađemo.

Moramo da slušamo i tužne priče, da prolazimo kroz tužne situacije, tužne i tragične sudbine i da preživimo. Morate biti u stanju da saslušate bolesnika i da saosjećate sa njim. Morate da osjetite patnju i odgovorite saosjećanjem.

Svi smo mi ljudi, satkani od krvi i mesa i sasvim je u redu da znamo, čujemo, vidimo, učestvujemo, ali i saosjećamo sa drugima. Često razmišljam o onome što vidim ili čujem, to jako utiče na mene. Utiče na sve nas, mijenja nam raspoloženje.

I svi možemo doživjeti teške trenutke, to smo uvjerili sami sebe. Život je nepredvidiv i loše stvari se dešavaju svakome. Ponekad, vrlo nesvjesno, kada naiđemo na tuđu patnju, počnemo se zamisliti, što je prvi korak prema identifikaciji.

Sasvim je u redu suosjećati i ponuditi se da pomognemo, ali nikako ne smijemo dopustiti da nas preplavi tuđa nesreća. Tada je važno brzo promijeniti mentalni kanal. To se naziva mentalnom higijenom. Bitno je shvatiti da nešto ne pripada našoj sudbini i da se to nije dogodilo nama.

Tužne priče drugih ljudi nisu naše, iako saosjećamo sa njima. Pomozite kada je pomoć potrebna, dajte podršku, savjet, zagrljaj, ljubav, ali ne preuzimajte tuđi teret. Neke stvari ne zavise od nas, ali važno je da naučite sebe da razumijete da neke priče ipak nisu vaše i ne pripadaju vama.

Svako ima subinu i svoj životni put i zato se ne miješajte u tuđe priče. Dopustite ljudima da ih prihvate i nose se sa njima. Najvažnije je da kažete sebi “Ovo nije moja priča i neću je uzeti. Treba da zaštitim svoju dušu”.

Budite konstruktivni radije nego da preuzimate negativnu energiju na sebe. Ono što nije vaše nemojte da uzimate. Dajte drugim podršku, ali nemojte vi da se nosite sa njihovim teškim stvarima.

Izvor: infopult.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button