Zanimljivosti

Umjesto Pameti, Cijenimo Mudrost: Labkovski o Odnosu Žena prema Muškarcima …

Pratim rad Mihaila Labkovskog već neko vrijeme, zainteresirana sam za njegovu perspektivu na život. Trudim se saznati što više o njemu, prateći intervjue, čitajući knjige, istražujući na internetu, i općenito proučavajući njegov pristup poslu kako bih ga bolje razumjela.

Nedavno sam razgovarala s jednim kolegom o Labkovskom i životu općenito, a on je iznio zanimljivu izjavu koja me potaknula na razmišljanje. Tvrdio je da žena ne mora biti pametna, ali bi trebala biti mudra. Ta fraza me potaknula na duboka razmišljanja.

Ja sam Elizabet. Poput Labkovskog, također sam psiholog s višegodišnjim iskustvom rada. Odabrala sam knjige koje će pomoći ženama starijim od 50 godina da se osjećaju samopouzdanije i sigurnije u sebe. Ovu selekciju sam napravila koristeći svoje stručno znanje.

Znanje je, rekla bih, u današnjem svijetu neophodno, ali ponekad može da nam jako iskomplikuje život. Međutim, mudrost je drugačija. Ne postoje škole za mudrost. Niko vas mudrosti ne može podučiti, to nije enciklopedijsko znanje.

Mudrost znači da imate sposobnost da radite na sebi, da se unaprijeđujete i napredujete. Ono što ja smatram mudrošću kod žene su vještine razumijevanja djece, procjenjivanje trenutka kada riječi nisu neophodne, razumijevanje drugih ljudi i pravilno građenje međuljudskih odnosa.

Za mene, to predstavlja mudrost koja može pomoći ženi da balansira između privatnog i poslovnog života. Postoji zanimljiva priča koja to potvrđuje. Na terapiju mi je došla žena koja nije bila zadovoljna svojim životom, posebno ljubavnim.

Unatoč atraktivnosti i uspješnom poslu, nije mogla privući dugotrajne veze. Kroz razgovore o njenom životu, shvatila sam u čemu je problem. Svoj život je posvetila učenju do tridesete godine. Stekla je visoka obrazovanja iz tri institucije, studirala i bila na razmjeni u Engleskoj. Danas je uspješna poslovna žena koja radi u velikoj međunarodnoj kompaniji na vodećoj poziciji.

Kad god je sa muškarcem u izlasku govorila o sebi, muškarac se osjećao ugorženo i poniženo. Izbjegavali su je jer je jaka. Ona je radila na znanju, ali nije na mudrosti. Bilo je neophodno da im se približi malo drugačije, suptilnije.

To ne znači da je trebala da krije svoje uspjehe, ali nije bilo potrebe da ih se kaže na prvom sastanku. Njeni potencijalni partneri su, već u prvih par izlazaka, podsvjesno shvatali da je ona jaka žena, možda jača od njih. Pametna i mudra žena će se ponašati tako što neće krunu stavljati na svoju glavu i insistirati na tome, nego će na mudar način da pokaže muškarcu sve svoje kvalitete.

Izvor: infopult.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button