Zanimljivosti

Utjecaj Nedostatka Ljubavi u Djetinjstvu na Emocionalni Razvoj: Psihologija Života …

Možemo tvrditi da ne sjećamo mnogo toga iz djetinjstva, ali naša podsvijest ipak pažljivo čuva te uspomene.

Svako od nas nosi traumu iz djetinjstva u odraslo doba. Oni koji nisu dobili dovoljno roditeljske ljubavi i pažnje ulaze u odraslo doba s prazninom u duši. Tada često počinjemo tražiti partnera koji bi tu prazninu ispunio… Jer, duboko u sebi, svako želi ljubav, želi voljeti i biti voljen.

No, stvaranje jake i zdrave veze nije lako za svakoga. Neki, čak i nakon što se ožene, pate u braku. Drugi, nakon jednog lošeg iskustva, zauvijek zatvore svoje srce. Naša ponašanja u zrelim godinama često su rezultat iskustava iz djetinjstva i oblikuju naše emocionalno stanje u odrasloj dobi.

Gotovo sve što smo doživjeli u djetinjstvu, prenosimo u naš odrasli život, i misli i uspomene. Pretpostavimo da imate ljubaznog i voljenog oca, ali uvijek je bio odsutan, jer je naporno radio. Djevojčice takvih očeva obično steknu sljedeći utisak:

Potrebno je boriti se za pažnju muškarca. Iz tog razloga takve djevojčice u zrelim godinama biraju nedostupne i oženjene muškarce. Ili, na primjer, roditelji su vas rijetko hvalili, bili hladni prema vama i kritikovali vas, i to je ostavilo trag na vama.

Jer ste tako žudjeli za ljubavlju, brigom i pažnjom da ste ostali željni toga! Neprestano ste se trudili da ih zaslužite u odnosima s drugima, prilagođavajući se njihovim zahtjevima i očekivanjima odraslih. Njegovanje i razumijevanje vašeg unutrašnjeg djeteta ima veliku važnost.

Sve dok to unutarnje dijete nije sretno, teško da ćete biti i vi.

Izvor:pult24.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button