Zanimljivosti

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima i eliminisati buđ sa zidova: Stručnjak deli efikasna rješenja …

Kondenzacija i buđ su zaista neprijatni problemi tokom zime, ali postoji rješenje

Ako u vašem domu nema problema s kondenzacijom, imate sreće. Danas je teško pronaći stambeni prostor, bilo da je u staroj ili novoj gradnji, u kojem sve funkcioniše besprijekorno – od konstrukcije do grijanja. Vi vjerovatno pažljivo slijedite preporuke kako spriječiti višak vlage iz zraka da zahvati prozore, zidove, okvire, namještaj i odjeću.

Iako su osnovni uzroci kondenzacije loše grijanje i slaba izolacija, činjenica je da čak i u dobro izoliranim stanovima, gdje vrata i prozori dobro dihtuju, ali imaju lošu ventilaciju, vodena para proizvedena tokom svakodnevnih aktivnosti poput disanja, spavanja, grijanja, kuhanja, kupanja i pranja rublja, može ostati zarobljena unutar prostorije, kondenzirati se kao magla i kapljice vode na prozorima te uzrokovati vlagu na zidovima.

Za kondenzaciju i magljenje prozora okrivljena je nepravedno PVC stolarija, a tu zabludu demantuje činjenica da se magle i stakla koja stoje u drvenim ramovima. Najjeftiniji i najzdraviji način sprečavanja kondenzacije jeste redovno provetravanje prostorija. Na taj način u prostoriju ulazi svež i hladan vazduh, a vlažan i topao vazduh iz prostorije se isušuje i zato može podneti više vlažnosti.

Kada je reč o zidovima, kako se na njima ne bi razvile gljivice buđi, uz redovno provetravanje, morate da preduzmete i sledeće: ograničite proizvodnju vlage, postavite skupljače vlage pored šporeta, prilikom tuširanja ili kupanja topla voda ne sme nepotrebno da otiče, držite vrata kupatila zatvorenim, a prozor u kupatilu otvorite na 10-15 minuta nakon tuširanja, pozicionirajte radijatore ili peći ispod prozora, noću držite otvoren prozor na kant.

Međutim, ako primijetite uvjete za razvoj buđi na zidovima, morate preduzeti nešto, barem do ljeta i higijenskog krečenja.

Buđ, osim što izgleda neprijatno i proizvodi neugodan miris, u uznapredovaloj fazi, kada postane crna, može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju disajnih organa, posebno kod djece i starijih osoba.

Prvo što možete učiniti je potpuno osušiti zid na kojem se pojavila buđ, što zahteva veliku količinu energije.

Međutim, možete zaustaviti rast i širenje gljivica buđi upotrebom rastvora varikine ili nekog drugog izbjeljivača. Sipajte ga u čistu bocu s raspršivačem, otvorite prozor, stavite masku ili maramu preko usta i nosa kako biste izbjegli udisanje kapljica ovog sredstva, te isprskajte sva područja zahvaćena buđi.

Izbjeljivač treba ostaviti da djeluje najmanje nekoliko sati kako bi se uništile gljivice buđi, a još bolje će djelovati u kombinaciji s vatom.

Kuglice vate obavezno natopite izbjeljivačem i stavite ih na mjesta zahvaćena buđi. Najbolje je ostaviti da stoji preko noći, a ujutro dobro isprati to područje.

Ako to radite u spavaćoj ili dječjoj sobi, obrnite postupak. Uradite to ujutro i držite do večeri, uz redovno provjetravanje prostorije.

Ostavite prozore otvorene tokom dana kako biste omogućili prozračivanje. Potom redovno otvarajte prozore kad god je to moguće. Ovaj rastvor će uništiti gljivu i spriječiti njeno daljnje širenje, navodi Telegraf.

Izvor: krstarica.com

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button