Zanimljivosti

Za čak 73 odsto žena, ovo je motiv za prevaru – Muževi, budite oprezni!

Skoro devet od 10 žena izjavilo je da ih frustrira nedostatak podrške u kućnim poslovima, dok je 84 odsto priznalo da su već imale svađe sa svojim partnerima zbog istog razloga.

Veliko istraživanje provedeno u Francuskoj 2016. godine, koje je obuhvatilo 10.000 žena, otkrilo je da većina žena koje su prevarile to čine jer osećaju nedostatak angažovanja svojih partnera u svakodnevnim obavezama. Prema anketi sprovedenoj na veb stranici Gleeden, fokusiranoj na žene u vezama, 73 odsto žena koje su bile neverne navele su da je jedan od razloga bio nezainteresovanost njihovih partnera za pomoć u kućnim poslovima i drugim aspektima života.

U istom istraživanju, gotovo devet od 10 žena izrazilo je frustraciju zbog nedostatka podrške u obavljanju kućnih poslova, dok je 84 odsto priznalo da su već imale svađe sa svojim partnerima zbog istog problema.

Nedavno je takođe sprovedena studija čiji su rezultati zasnovani na ovom istraživanju. Naime, istraživanje objavljeno u Arhivu ponašanja pokazalo je da žene gube želju sa muškarcima koji odbijaju da rade kućne poslove.

Psiholozi Emili A. Haris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuisali su više od hiljadu žena koje žive sa partnerima i imaju decu, a postavljana su im pitanja o nivou želje žena, podeli kućnih poslova sa muškim partnerima i kako osećaju se u vezi sa tom podelom.

Žene koje su radile većinu kućnih poslova imale su znatno manju želju sa svojim partnerom u poređenju sa ženama u vezama u kojima su muškarci više uključeni u kućne poslove. Drugim rečima, žene su bile mnogo više uzbuđene od muškaraca koji su kuvali, čistili i brinuli o deci.

Ali najzanimljiviji deo otkrića je bio razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje gomila kućnih poslova, i nije samo zato što su žene bile zauzete i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička faktora koji tačno objašnjavaju zašto je nejednaka podela kućnih poslova imala toliki uticaj na želju žena.

Žene ne žele da postanu majke svojim partnerima, pokazuje istraživanje.

Prvo, studija je otkrila da su žene koje su preuzele veći deo kućnih poslova često doživljavale dinamiku kao nepravednu, što je doprinelo manjoj želji za svojim partnerima.

Ovo je značajno, kako ističu istraživači, jer osporava argument da žene preuzimaju više kućnih poslova zato što to žele ili uživaju u brizi. Iako je to možda tačno za neke, ova studija pokazuje da se žene u neravnotežnim partnerskim odnosima često osećaju frustrirano zbog te situacije.

Drugo, istraživači su otkrili da žene koje su suočene s neravnotežom kod kuće često osećaju da se njihov partner oslanja na njih. Osećaj da partner zavisi od njih za brigu i obavljanje osnovnih životnih zadataka bio je još jedan faktor povezan s manjim potrebama.

Kako Harris i njegov tim ističu, obavljanje zadataka poput pranja veša, kuvanja ili čišćenja za nekog drugog su aktivnosti koje su obično povezane s brigom o deci. Stoga, kada žena preuzme ove zadatke za svog partnera bez pravog reciprociteta ili priznanja, takav odnos može odražavati dinamiku majke i deteta, što žene često ne smatraju uzbudljivim.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button