Zanimljivosti

Tišina Je Najmoćnije Sredstvo Protiv Gluposti – Psihologija Sreće na Dohvat Ruke …

Svaka osoba koja prepoznaje snagu tišine istovremeno otkriva i put prema pravoj sreći.

Onaj tko poznaje vrijednost tišine posjeduje najvišu mudrost. Naš um često pokušava nametnuti emocije koje nas potiču da izgovaramo stvari koje ne bismo rekli u mirnom stanju. Um je bučan, neprestano govori čak i kad nam nije stalo do ničega.

Često nas vodi protiv nas samih i sugerira nam čak i pogrešne stvari. Tišina je najmoćniji alat na svijetu. Osoba koja zna umiriti svoj um kad postane preglasan i koja zna zadržati tišinu kad bi se inače raspravljala s besmislicama – ta osoba posjeduje moć.

Tišina je najmoćnije sredstvo protiv gluposti. Nažalost mnogi ljudi ne shvataju njenu ljepotu. Izbjegavamo da budemo sami sa sobom, smatrajući da ćemo tako izluditi, što od dosade što od svojih misli. Trudimo se da budemo zauzeti ovim ili onim, ali sve što time dobijamo je nemir.

Tišina znači biti u samim izvorima našeg postojanja, doći do svoje suštine. Dok ne odbacimo želju da se ispunjavamo drugim ljudima, ne možemo znati obvladati tišinom. Tišina nije samo odsustvo govora, već i mirnoća uma.

Kada smo svjesni snage tišine, tada spoznajemo fenomen sreće. U trenutku kada čovjek shvati prirodu same sreće, uzdiže se iznad svakog zadovoljstva i boli, iznad svake sreće i tuge. Upravo u tom trenutku čovjek spoznaje vlastitu suštinu. Sve to proizlazi iz… iz tišine.

Izvor:pult24.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button