Lifestyle

Muški strah od snažnih žena: Zašto se toliko plaše samostalnih žena? …

Bilo je bezbroj istraživanja naučnika o tome kako se muškarci boje inteligentnih žena. Ali koja je istina o činjenici da inteligencija žene odbija muškarce?

Ideja da muškarci strahuju od inteligentnih žena je složena, s korjenima u društvenim očekivanjima i psihološkim faktorima. S jedne strane, tradicionalne uloge spolova često su žene postavljale kao emocionalne i brižne partnere, dok se od muškaraca očekuje da budu intelektualne i dominantne figure. Ovaj zastarjeli stereotip može kod nekih muškaraca izazvati osjećaj nesigurnosti ili prijetnje od žena koje su intelektualno ostvarenije od njih.

S druge strane, psihološka istraživanja sugeriraju da muškarce mogu privlačiti i inteligentne žene, ali je ova privlačnost često umjerena osjećajima konkurencije ili neadekvatnosti. Studije su pokazale da muškarci imaju tendenciju da precijene svoju vlastitu inteligenciju, i kad se susretnu s ženom koja je očito inteligentnija od njih, mogu doživjeti osjećaje kognitivne disonanse, što ih navodi da je izbjegavaju ili se od nje distanciraju.

Međutim, važno je napomenuti da ove generalizacije ne važe za sve muškarce ili žene. Postoji mnogo muškaraca koji su potpuno zadovoljni inteligentnim ženama i privlače ih. I postoji mnogo inteligentnih žena koje su pronašle ispunjavajuće i uspješne odnose s muškarcima.

Na kraju, pitanje da li muškarci strahuju od inteligentnih žena je složeno pitanje bez jednostavnog odgovora. Istina je vjerojatno negdje između dvije krajnosti, s time da neki muškarci strahuju od inteligencije, a drugi se njom privlače. Najbolji način za razumijevanje ovog pitanja je odstupiti od generalizacija i stereotipa i fokus smiriti na pojedince i njihova jedinstvena iskustva.

Pametne žene obično zarađuju mnogo više i imaju pristojne karijere. Zato muškarci koji imaju prosječan ili loš posao, koji pritom ne vole, ne mogu da se osjećaju kao majstori sa takvom damom. Kao muškarac, svjestan sam da imamo potrebu da dominiramo nad ženom.

Ne samo da pokažemo svoja ramena, već da je možemo fizički zaštititi, ili barem dobronamjernim savjetima. Ako ovo nedostaje, gubi se prilično veliki spektar našeg smisla. Stoga postajemo samopouzdaniji sa ženom koja nas ne pobjeđuje u smislu uspjeha.

Sa druge strane, manje inteligentan muškarac bira ženu koja ga ne nadmašuje svojim izgledom. Ako je čovjek inteligentniji, on to ne doživljava tragično i lakše prihvata snažnu i pametnu ženu. Ne smeta mu ako njegova partnerka ima višu školu ili zna nešto više.

Problem će nastati samo ako se žena ponaša kao učiteljica prema mušarcu svojim ponašanjem i stavom. Ako pogledamo ankete, muškarci ističu da vole da se druže sa inteligentnom ženom, ali za porodicu i potomstvo biraju onu koja ih znanjem ne nadmašuje.

Dakle, sigurno inteligentne žene neće uplašiti muškarca ako pravilno koriste svoju inteligenciju i ne žele da vladaju na porodičnom tronu kao Marija Terezija. Ne želimo da budemo samo sporedni likovi, tvorci i pratioci. Tada zaista gubimo interesovanje za ženu koja osjećanjima pristupa više tehnički i logički, nego što bi trebalo.

Izvor:infopult.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button