Zanimljivosti

Razvedena žena gubi brak – Razvedeni muškarac gubi puno više: Kome je teže nakon razvoda?…

Osobe muškog i ženskog spola različito se nose s raskidom i razvodom; uvijek postoji ta razlika u patnji i gubicima, a jedna strana često doživljava veći teret.

Da li je teže biti razvedena žena ili razvedeni muškarac u današnje vrijeme? Svako će vjerovatno imati različito mišljenje i stav po pitanju ove teme, ali s psihološke perspektive, raskid i razvod predstavljaju bolan period za oba spola.

Međutim, kako su muškarci i žene po prirodi različiti, oni drugačije doživljavaju rastanak. Ono što najviše utiče na njihov oporavak nakon razvoda jeste njihov karakter i snaga uma. Shodno tome, dolazimo do zaključka da se muškarci često lakše nose s tim jer su manje vođeni emocijama u odnosu na žene.

Ali kada uzmemo u obzir doprinos koji oni daju u vezu ili brak shvatamo da je u većini slučajeva muškarac na većem gubitku. Zašto? Ovo nije scenario u svakom muško-ženskom odnosu, ali većina obaveza u braku pada na ženu.

Od nje se očekuje da održava domaćinstvo pa i čitavu porodicu na okupu. Ona ide na posao, radi, zarađuje, čisti, pere, pegla, kuha, odgaja, vaspitava… Sve se to očekuje od žene. I mnogi će reći “Tako se ponaša prava porodična žena”.

I mnogi muškarci neće prigovarati tome jer žele biti dobri supruzi svojoj ženi. Oni žele održavati dom urednim dok pritom imaju redovno zaposlenje. Vole paziti na kućanske poslove kako bi njihova žena uživala u sređenom okruženju.

Oni žele potvrdu od žene da su dobri muževi, zbog čega ulažu napore u brak i porodicu. Baš zbog toga žena često ima više izazova nakon razvoda. Sve što je nekada dobijala na gotovo sada mora sama obavljati ili tražiti partnera koji će to isto činiti.

Dok muškarac, koji je već naučen na takvu samostalnost, nastavlja život bez da mu je potrebna ičija pomoć. Razvedeni muškarac gubi brak, razvedena žena gubi puno više.

Izvor:pult24.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button