Zanimljivosti

Zašto pametne žene sve češće biraju samoću i koje su njihove dobro utemeljene motivacije …

Često u svom životu sretnete mlade i izuzetno lepe žene za koje u bliskoj budućnosti saznate da su i dalje same i bez partnera u svom životu. Pametna, lepa – i sama. Danas to nije nikakva retkost.

Jedna moja prijateljica se razvela u svojoj 35. godini i danas, nakon sedam godina, ona i dalje živi sama. Ne pomišlja da traži sebi novog partnera kako bi joj bilo lakše u životu, jer i sama smatra da joj partner više nije potreban.

Kaže da je već naviknuta na život bez partnera i da joj, uzimajući u obzir da ima sina koji ima dosta dobar posao i roditelje koji joj pomažu u životu i odgoju deteta, neki novi partner ne bi doneo mnogo pomoći.

Moja prijateljica je samostalna i nezavisna žena. Ima svoj posao koji voli, svoje prijatelje i svoju porodicu. Ona je srećna i ispunjena svojim životom i ne vidi potrebu da ga menja.

U redu je da se neko odluči da živi sam. Nije potrebno imati partnera da bi se bio srećan i ispunjen.

Naime, sama sam počela primjećivati da se u posljednje vrijeme žene više ne drže muškaraca kao prije. U njima više ne vide oslonac i neophodnost da imaju muškarca u svom životu pa tako žive sasvim dobro i bez jake muške figure.

Mnogi će se sigurno zapitati zašto je to tako, šta se toliko promijenilo danas u odnosu na prijašnje vrijeme kada je bilo gotovo nemoguće da čujete za pojave razvoda brakova ili žena koje odgajaju djecu bez muške figure.

Postoji niz faktora koji su doprinijeli ovoj promjeni. Jedan od njih je povećana ekonomska nezavisnost žena. Žene sada imaju veću vjerovatnoću da imaju vlastite karijere i financijsku nezavisnost, što im daje slobodu da same donose odluke o svom životu.

Drugi faktor je promjena uloge muškaraca u društvu. Muškarci više nisu vidjeni kao jedini hranitelji i zaštitnici žena. Od žena se sada očekuje da budu ravni partneri u vezama, što je dovelo do egalitarnije podjele moći i odgovornosti.

Usljed ovih promjena, žene više ne strahuju od toga da budu same. Pouzdane su u svoju sposobnost da brinu o sebi i svojim porodicama. I shvaćaju da mogu voditi ispunjene i sretne živote bez potrebe za muškarcem u svom životu.

Ovo ne znači da su sve žene zadovoljne time da budu same. Neke žene još uvijek žele partnera i porodicu. Ali za mnoge žene, samoća je izbor koji prave svjesno i sretno.

Svet se mijenja, a s njim se mijenja i uloga žena. Žene više nisu definirane svojim bračnim statusom. Oni su definirani svojom snagom, nezavisnošću i odlučnošću.

Razlog bi se mogao pronaći u tome što su se današnji muškarci dosta izmjenili, oni često ne bivaju ti na koje se žene mogu osloniti i u kojima će vidjeti sigurnost. Ponekad se dešava i da u slučaju prevare iznevjere žene i tako im nanesu još veću bol nego da su bile bez partnera.

A stara narodna izreka kaže: “Ko se opeče na mlijeko, on duva i u jogurt”, pa tako i većina žena koja se jednom razočarala u svog partnera nauči da živi sama i da joj više partner i ne treba. Živjeti sama i odgajati djecu može biti i strašno i teško, ali to nije razlog da živite sa nevoljenim muškarcem samo da ne bi bili sami.

I evidentno je da se danas sve više žena odlučuje da ne bude taoc loših bračnih dešavanja. A društvo na razvode više ne reaguje na isti način kao prije nekih 20-30 godina, kada se samohrana majka smatrala neupsješnom ženom. Jedna od vrlo uspješnih žena nedavno je i sama izjavila: “Nakon što sam se razvela, još ne živim ni s kim, ne smatram se jadnom zbog ovoga.

Ne živim samo iz razloga da bi se udala i stupila u brak. Mnogi ljudi danas se ne mogu nazvati pravim muškarcima. Stoga radije ostajem sama i ne želim da trpim nekoga u svom životu zbog djece, jer je to čista glupost.” Postoji mišljenje da dijete treba imati oca.

A često razvedenu ženu, pogotovo ako je još mlada, u društvu savjetuju da nađe muškarca kako bi njena djeca imala oca. Međutim, ako u blizini nema dostojnog muškarca, djeca onda ne trebaju nikoga kao oca jer ne žele svi muškarci odgajati tuđu djecu.

Isto tako ako postoji netko tko će stvarno biti dostojan vas i vaše djece, koji će voljeti vas kao ženu i vašu djecu kao svoju, onda tek tada trebate započeti vezu s njim i neki novi zajednički život. Takvih muškaraca sigurno još uvijek ima, ali ih je sve teže pronaći.

Izvor: infopult.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button