Zanimljivosti

Koja je najveća GREŠKA koju parovi prave nakon svađe?…

Nesuglasice u romantičnoj vezi nisu samo normalne, već su i korisne. Kroz šalu smo često koristili izreku “ko se tuče, taj se voli”, koju su čak podržala i neka naučna istraživanja

Da li ste ikada razmišljali o tome oko čega se parovi najčešće svađaju? Iako mnogi mogu pomisliti da su to novac i deca, istraživanja su pokazala da se stariji parovi najčešće svađaju zbog daljinskog upravljača.

Parovi svih starosnih grupa takođe imaju nesuglasice i zbog iritantnih navika, pitanja vezanih za pol, kućne obaveze, roditelje (posebno svekrve), prijatelje, zajedničke obaveze i vreme koje provode (ili ne provode) zajedno. Ovi manji sukobi ne moraju nužno uticati na vezu, sve dok je poštovanje osnovna vrednost u vezi ili braku.

Međutim, kada sebičnost pređe granice i povređujemo partnera na konkretniji način, više ne govorimo o korisnoj borbi za razvoj odnosa na dubljem nivou. Takve “borbe” mogu biti iscrpljujuće i, ponekad, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, posebno ako se dešavaju sistematski.

Stoga je važno iskreno razgovarati. Bračni savetnik i trener Lesli M. V. Dores ukazuje na najveću grešku koju parovi prave nakon svađe – bez obzira na to da li se svađaju zbog prljavih čarapa ili nekog konkretnijeg problema.

Parovi koji se ponašaju kao da se ništa nije desilo nakon svađe suočavaju se s većim problemom od parova koji danima ne prestaju da se svađaju zbog istih sitnica, kaže Lesli. Ignorisanje problema je najgora stvar koju možete učiniti za svoju vezu.

Ako se ne svađate kada ste ljuti, s vremenom će emocije splasnuti. Verovatno ćete sutradan biti umorni nakon napornog dana na poslu, deca će biti zahtevna, a vi nećete imati dovoljno energije da objasnite partneru u čemu je problem.

I tako počinje začarani krug, sve do prekida. Male stvari koje ignorišete na kraju se manifestuju kao veliki problemi. Vaš partner će tada pomisliti da pravite problem od ničega, a vaša osećanja će postati stvarna i veoma intenzivna. Tada mogu nastati konkretni problemi, objašnjava Lesli.

Stoga, svaki problem treba identifikovati, jasno izraziti i o njemu razgovarati kako biste zajedno pronašli rešenje i nastavili dalje da gradite svoj odnos.

Izvor: Zadovoljna.hr/L.Š.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button