Zanimljivosti

Nema neuspjeha, samo prilike za učenje: Postizanje ciljeva ili stjecanje važnih životnih pouka – Psihologija sretnog života….

Svi težimo postizanju većeg uspjeha, no nismo uvijek opremljeni učinkovitim planom i pravom taktikom.

Stručnjaci iz područja psihologije nude smjernice o tome kako postići ono što želite. Iako je moć pozitivnog razmišljanja izuzetno važna, nije jedina ključna komponenta. Na primjer, ljubomora sama po sebi nije nužno negativna.

Potpuno je prirodno željeti ono što drugi imaju. Prvi korak je iskoristiti osjećaj zavisti kako biste bolje razumjeli što vam nedostaje u životu. Ako osjećate ljubomoru prema nekome, iskreno se zapitajte što vas točno čini ljubomornim. Na primjer, ako težite financijskom uspjehu poput nekoga koga poznajete.

Razmislite za šta vam je tačno potreban novac. Sasvim je moguće da niste ljubomorni na količinu novca, već na činjenicu da ta osoba ima određenu slobodu. Nikad ne kršite obećanja koja sebi dajete. Na primjer, ako ste čvrsto odlučili da čitate jednu knjigu mjesečno, nipošto nemojte to odbiti.

Ovo će povećati vaše samopouzdanje, jer ćete znati da vaša riječ zaista nešto vrijedi. Ostvarivanje vaših ciljeva će postati mnogo lakše. Nemojte se žaliti na sudbinu: Nemojte sažaljevati sebe i ne ljutite se na Univerzum zbog činjenice da vam je trenutno sve loše u životu.

Da, ponekad situacija nije pod našom kontrolom, no to ne bi trebao biti izgovor za okrivljavanje drugih ili gubljenje vremena i energije na samosažaljenje. Takvo ponašanje samo je beskorisno, stoga pokušajte razviti naviku preuzimanja inicijative.

Gledajte na neuspjehe i izazove kao na priliku da postanete mudriji i steknete važna životna iskustva. Zapamtite, nema pravog neuspjeha – ili ćete postići cilj ili ćete iz toga izvući važnu lekciju. Žaljenje nad životom samo narušava vašu karmu i jača uvjerenje da ste beskorisni.

Izvor:pult24.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button