Zanimljivosti

Zamislili ste problem u partneru, ali možda je zapravo toksičnost: Terapeutkinja deli 3 ključna znaka koje treba uzeti u obzir….

Džejmi Maler je terapeutkinja iz Los Anđelesa koja se posvetila pomaganju ljudima u procesu isceljenja i učenju veština održavanja zdravih odnosa. Otvoreno je priznala da je i sama nekada bila toksična osoba. Međutim, koristeći sva stečena znanja, uspela je prepoznati svoje nezdrave obrasce i transformisati se u ljubazniju osobu.

Ona je identifikovala tri znaka koji ukazuju da možda imate toksične osobine, ističući da nikada nije kasno da promenite svoje ponašanje i razvijete bolje odnose s drugima.

Sada je temeljito objasnila kako se pasivna agresivnost, potreba za stalnim potvrđivanjem i održavanje nezdravih prijateljstava mogu tumačiti kao znakovi da biste mogli biti deo problema.

Budite iskreni!

Ako primećujete da se pasivno-agresivno ponašate u prijateljstvima i vezama, možda je vreme za promene. Terapeutkinja je otkrila da nije bila svesna svoje toksičnosti sve dok nije posetila porodicu bivšeg dečka, gde je bila iznenađena prisutnom brižnošću među svim članovima.

“Iskreno sam pomislila: Zar je moguće da ovo nije lažno? Da li vam zaista stalo, i jeste li ovako ljubazni jedni prema drugima?”, priznala je.

Taj trenutak bio je prekretnica za Džejmi, podstaknuti trenutkom refleksije o vlastitim toksičnim ponašanjima. Odlučila je krenuti na terapiju tokom postdiplomskih studija kako bi dublje razumela i promenila svoj pristup. Uočila je da je pasivno-agresivne komentare preuzela od svoje porodice i primenjivala ih i u romantičnim odnosima, naviknuta na takav model ponašanja tokom odrastanja.

Kada bi želela da joj partner donese čašu vode, umesto da direktno zatraži, koristila je pasivno-agresivnu taktiku izražavanja potrebe, govoreći: “Bilo bi tako lepo da ne budem žedna sada”. Ovo je bilo nesvjesno izražavanje želje da njen partner sam primeti i zadovolji njene potrebe, što je prepoznala kao nezdrav obrazac.

Nakon što je svedočila ljubaznosti porodice svog bivšeg partnera i upustila se u terapiju, Džejmi je osvestila svoje greške. Počela je aktivno tražiti stvari od svojih partnera i drugih ljudi u svom životu na izravan način, što je prema njenim rečima mnogo zdraviji pristup.

Radite na samopoštovanju!

“Još jedan znak da možda imate toksične osobine jeste stalna potreba za potvrdom (validacijom)”, istakla je terapeutkinja.

Pre nego što se izlečila, primetila je da često postavlja nerealna očekivanja kada je reč o primanju komplimenata i traženju reči potvrde. Džejmi je priznala da je u prošlosti očekivala da će je partner izbaviti iz negativnih stanja i da se potpuno oslanjala na njih. Kada to nije bilo ostvareno, osećala se uznemireno.

Nakon što je prepoznala ovo ponašanje, Džejmi je aktivno radila na poboljšanju vlastite perspektive o sebi. Prestala je projicirati svoje nesigurnosti na druge i naučila je lečiti svoje rane kroz terapeutski rad.

Sada je Džejmi pronašla savršenu ravnotežu između nezavisnosti i sposobnosti traženja pomoći ili potvrde od drugih.

“Svrha veze nije da se partneri koriste jedno drugim. Tu smo da poštujemo i slavimo jedni druge”, naglasila je terapeutkinja.

Reši se tog prijatelja!

Ostati u nezdravim i neispunjenim prijateljstvima može ukazivati na to da možda imate problema. Džejmi je ovo shvatila tokom procesa samoisceljenja.

U okviru tog procesa, Džejmi je analizirala različite odnose u svom životu, uključujući prijateljstva koja su je činila nedovoljnom. Objasnila je da zadržavanje u prijateljstvima koja ne pružaju ispunjenje može ukazivati na toksičnost.

Terapeutkinja je otkrila da su je u prethodnim prijateljstvima dvoje prijatelja često ogovarali, a ona nije znala kako postaviti granice, što je često vodilo do nesuglasica. Podelila je primer gde je sama pokazivala toksične obrasce.

Napomenula je da bi, ako bi jedan prijatelj iz njenog kruga provodio vreme s drugima, a da je ona nije pozvala, reagovala eksplozivno i sugerišući da su bili nepristojni. Međutim, kasnije je priznala da se zapravo osećala izostavljeno i da je želela kontrolisati situaciju.

Džejmi je istakla da je postala otvorenija i iskrenija prema sebi u vezi sa tim koja prijateljstva stvarno ceni. Fokusirala se na prijateljstva koja su zadovoljila njena očekivanja.

Izvor: blic žena/selena ribić

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button