Zanimljivosti

Pravila kulturnog ponašanja u komunikaciji – Zaobilazak ogovaranja i ismijavanja…

Ponašanje koje odiše ljepotom zahtijeva trajni napor i kontinuirano učenje. Kako bismo se iskazali kroz kultivirano ponašanje, bitno je svladati pravila bontona. U nastavku, iznosimo nekoliko osnovnih smjernica:

Osoba koja je upućena u pravila pristojnog ponašanja trebala bi održavati umjerenost u interakciji s drugima i uvijek zadržati pozitivan duh u svakoj situaciji. Preporučljivo je izbjegavati preterano laskanje, bez obzira na osobu, jer to nije u skladu s bontonom.

Na izraz “hvala” trebalo bi odgovoriti s riječju “molim”. Tu istu riječ trebali bismo koristiti i kada nas netko zove, kad ne čujemo jasno neko pitanje, itd. Nepristojno je i nekulturno umjesto “molim” upotrijebiti riječi poput “šta?” ili, još gore, “a?”. HVALA, MOLIM, IZVOLITE i IZVINITE predstavljaju temeljne riječi pravilnog ponašanja.

Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, treba imati na umu da se lijepo ponašanje ne primjenjuje samo u gostima i na ulici, već u svakom trenutku. Psovke predstavljaju uvredu dostojanstva osobe koja ih izgovara ali i onih oko nje, zato ovakve izraze treba maksimalno izbjegavati.

Ružne riječi čine sastavni dio ponašanja i izražavanja mnogih ljudi, ali nikako onih koji poznaju i primjenjuju pravila lijepog ponašanja. Svog sagovornika moramo gledati u oči dok razgovaramo, jer to predstavlja jedno od osnovnih pravila lijepog ponašanja.

Norme pristojnog ponašanja zabranjuju raspravu o drugima, nedoličnost, ismijavanje ili bahatost u interakciji s drugima. Općenito, važno je obraćati se nepoznatim osobama s “Vi”, i ako to dosljedno poštujemo u svim prilikama, izbjeći ćemo neprimjerene postupke.

Izvor:pult24.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button