Menu Close

MAGIČNA FORMULA ZA OSLOBODITI SE BRIGA: Koraci za prevazilaženje straha od odluka…

Verovatno ste, kada ste pokušavali započeti nešto novo ili se pripremali za veliku promenu, iskusili strahove i brige. Možda ste mislili da u tom trenutku nemate izbora osim da se prepustite lavini emocija koje prate velike promene ili nove početke, ali to nije tačno. Dale Carnegie, guru samopomoći, razvio je strategiju poznatu kao “magična formula za oslobađanje od briga”. Ovo je smiren, nepristrasan proces koji nam pomaže da prevaziđemo brige i osetimo mir. Kroz pažljivo planiranje možemo naučiti kako da upravljamo talasima emocija koji nas preplavljuju i nastavimo dalje sa smirenošću i stabilnošću. U narednoj vežbi ćemo istražiti kako se nositi s anksioznošću.

Prvi korak: ANALIZA PROBLEMA

Karnegijeva čarobna formula započinje promišljanjem o problemu na opušteniji način nego što ste to dosad smatrali. Prvi korak podrazumeva hrabro i iskreno istraživanje problema. Počnite zapisivanjem svih svojih briga i strahova, čak i ako vam se čine vrlo ličnima. Zabeležite sve. Zatim, beležite sve strahove koji vam zamagljuju rasuđivanje. Cilj nije samo osloboditi um od briga, već zabeležiti najgore moguće scenarije. Pored svake brige, postavite sebi pitanje: “Šta je najgore što može da se dogodi?” Na primer:
Brinem se da ću, ukoliko pratim svoju strast, biti otpuštena s trenutnog posla jer neće podržati da to radim van radnog vremena.

Drugi korak: PRIHVATITE NAJGORE SCENARIJE

Nakon što ste zabeležili sve svoje brige i najgoru moguću ishod, sledeći korak je prihvatanje da se to može dogoditi. Moramo prihvatiti najgore scenarije kako bismo se opustili. Kada smo preplavljeni strahom, teško je usredsrediti se. Nismo u stanju donositi samopouzdane odluke ili sagledati pravu prirodu izazova pred nama. Dobra vest je da čim prestanemo da se opiremo scenarijima koje se plašimo, počinjemo se opuštati. Fokusiramo se na rešavanje problema i brže napredujemo prema ostvarivanju naše suštinske misije.

U prethodnom primeru, najgori mogući ishod bio je gubitak posla. Vežba dalje može ići ovako:
Brinem se da ću izgubiti posao. Ako se to dogodi, znam da ima slobodnih radnih mesta u drugoj kompaniji. Mogu koristiti svoj LinkedIn profil da se povežem s ljudima u istom području. Ako to ne uspe, mogu kontaktirati bivše kolege s fakulteta koji možda znaju za poslovnu priliku koju bih volela. Bez obzira na to šta se dogodi, mogu početi tražiti novi posao… možda čak i onaj koji još više želim.

Ponekad problem može biti naš odnos prema “problemu”.

Treći korak: REŠAVANJE PROBLEMA

U poslednjoj fazi ove vežbe, važno je posvetiti vreme razmišljanju o tome kako možemo poboljšati najgori mogući ishod. Iako se može činiti suvišnim, ovaj korak ima čarobni efekat, kako je opisao Carnegie – “minimalizujemo problem”. Ovaj korak nam pomaže da se fokusiramo na budućnost i prestanemo brinuti o tome “šta će biti ako…”. Jednostavno postavite pitanje: Kako mogu umanjiti moguće posledice?

Nastavimo sa primerom gubitka posla. Ako izgubim posao, možda neću moći platiti račune. Međutim, osećaću manje stresa ako imam dovoljno ušteđevine da pokrijem troškove tri meseca. U ovom koraku možete početi planirati kako osigurati određeni nivo sigurnosti u slučaju gubitka posla. Na primer, počnite svakog meseca odvajati određeni iznos novca.

Posvetite dovoljno vremena razmatranju svakog problema i najgoreg mogućeg ishoda koji ste prihvatili. Zapišite kako možete poboljšati svaku situaciju i umanjiti njen uticaj.

Izvor: Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *