Menu Close

Da bi oprostili drugima moramo oprostiti sebi – Ključevi Putovanja kroz 2 Važne Faze Oprosta …

Opcija zaborava nije na stolu. Kada smo povrijeđeni, besmisleno je ponašati se kao da se ništa nije dogodilo.

Opraštanje zahtijeva vreme. Prebrzo opraštanje je iluzija i može imati negativan uticaj na nas. Oprostiti nije lako, ali na kraju nas oslobađa i pruža nam snagu da nastavimo dalje. Često opraštamo drugima zbog njihovih reči ili postupaka.

Međutim, postoje situacije kada nam je veoma teško oprostiti onima koji su nas povredili do samih dubina našeg bića. Za neke, opraštanje je hrabar čin, dok je za druge znak slabosti. Opraštanje nas zaista oslobađa patnje, bola, ljutnje i prezira.

Bez obzira na to jesmo li pozvani na oprost ili se odlučujemo oprostiti samoinicijativno, ta odluka uvijek proizlazi iz kompleksnog unutarnjeg rada na sebi, a ishod tog rada nikada nije unaprijed poznat. Ovaj proces djelomično je nesvjestan, a njegov uspjeh ne ovisi o težini uvrede, već o snazi naših iskustava.

Mnogi stručnjaci naglašavaju da na putu do oprosta prolazimo kroz dvije izuzetno važne faze. 1. Odlučite prestati patiti; Prvi korak je svjesna odluka da prestanemo patiti, oslobodimo se boli, ogorčenosti i osjećaja nepravde. Ponekad to zahtijeva prekid ili udaljavanje od osobe koja nas povrijedila.

Što više budemo u blizini osobe koja nas povrjeđuje, teže će nam biti oprostiti. 2. Priznajte da ste povrijeđeni; Prošlost ne nestaje i beskorisno je pokušavati zaboiraviti povrijeđenost. Zahvaljujući mehanizmima psihološke odbrane, patnja, mržnja i gorčina potisnuti su u podsvijest, gdje nastavljaju djelovati sa još većom razornom snagom.

Moramo priznati krivicu osobe koja nam je nanijela zlo, to je potrebno da bismo mogli živjeti. To nam daje priliku da uspostavimo odnos sami sa sobom. Opraštajući mi brinemo o svom zdravlju jer opraštanje donosi olakšanje našoj duši.

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *