Zanimljivosti

PET NAČINA BESPLATNOG OPUŠTANJA: Pogledajte koji su, jedan od njih vas može iznenaditi!…

Danas već znamo mnogo načina kako da se izmaknemo svakodnevnom stresu i haosu te sebi priuštimo opuštanje i sigurnost. Postoje razni odmori, radionice, aktivnosti i druge jedinstvene tehnike dostupne, ali često zahtevaju velika finansijska ulaganja. Ipak, postoje načini da smirite svoj nervni sistem i opustite se bez potrebe da bilo šta kupujete.

Dremanje

Dremanje tokom dana može vam pomoći da se efikasnije nosite sa stresom i poboljšate svoje pamćenje. Budite pažljivi! Predugo i dremanje može uzrokovati probleme sa spavanjem noću, pa izaberite pravo vreme, ali nemojte predugo da dremate. Idealno je ako odspavate 20 do 30 minuta oko 15 časova.

Slušanje vaše omiljene muzike

Muzika takođe može pomoći u smirivanju nervnog sistema. Opuštanju posebno pomažu indijski žičani instrumenti, bubnjevi i flaute, kao i muzika koja sadrži zvuke prirode (kiša, žuborenje vode, šum mora, vetra…). Naravno, važno je odabrati muziku koja vam se sviđa. Isprobajte različite melodije i vidite kako utiču na vas.

Šolja biljnog čaja

Biljni čajevi su odličan način za smirivanje nervnog sistema, a posebno je efikasan čaj od nane. Ovaj čaj može ublažiti anksioznost i umor, pomoći nam u suočavanju sa stresom i poboljšati fokus. Umesto kafe, dan možete započeti čajem od nane ili uživati u šoljici uveče nakon napornog dana.

Vođenje dnevnika

Pisanje ima mnogo pozitivnih efekata; pomaže vam da izrazite svoja neprijatna osećanja, olakšava upravljanje anksioznošću i stresom, te vas osnažuje da se lakše suočite sa potencijalnim izazovima. Takođe vam može pomoći da identifikujete situacije u kojima se osećate neprijatno, pružajući vam uvid u to kako možete sebi pomoći.

Šetnja u prirodi

Fizička aktivnost (pod uslovom da nije previše intenzivna) generalno može pomoći u smirivanju nervnog sistema. Posebno delotvorne trebaju biti aktivnosti na otvorenom. Prošetajte do obližnje šume ili parka i dozvolite svom umu da se odmori.

Stres može imati mnogo negativnih efekata na telo i um, stoga je važno da odvojite bar nekoliko minuta tokom napornih dana kako biste se opustili. Na taj način ćete svom telu obezbediti bolju kondiciju i lakše ćete se suočiti sa potencijalnim izazovima. Čak i ako nemate puno vremena ili niste spremni za velike investicije, gore navedene metode mogu doneti odlične rezultate uz doslednost.

Izvor: Sensa

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button