Zanimljivosti

Iskoristite Trač o Sebi u Vašu Korist: Umesto Zamke, Pomerite Istinu Kroz “Mala Vrata…

Sigurno ste se već našli u središtu trača, gdje ste bili glavni akter, ali imate mogućnost preokretanja situacije u svoju korist, izbjegavajući zamke. Kada postanete žrtva trača ili ogovaranja, također postoji način da preokrenete situaciju u svoju korist. Istina će isplivati na površinu, jer ćete je suptilno progurati kroz “mala vrata”. Najčešća definicija ogovaranja je dijeljenje informacija o drugima koji trenutno nisu prisutni. Iako se često smatra trivijalnim, njegovi efekti mogu imati dugoročne i ozbiljne posljedice, navodi Psychology Today.

Što ogovaranje čini privlačnim? Ogovaranje je složen društveni fenomen s nekoliko funkcija u svakodnevnim razgovorima. Iako neke od tih funkcija nisu uvijek pozitivne, važno je razmotriti kako se osloboditi ove toksične pojave. Četiri glavne funkcije ogovaranja uključuju dijeljenje informacija, društveno povezivanje, društvenu regulaciju i zabavu.

Korištenjem pojednostavljenog matematičkog modela, međunarodni tim istraživača proučavao je kada je ogovaranje pošteno ili nepošteno i kako se takvi scenariji na kraju odvijaju za sve uključene. Istraživači su simulirali tračeve kao trokut: ogovarač, primalac i treća osoba o kojoj se priča, ali koja nije prisutna.

U širem kontekstu, istraživanje je pokazalo da su oni koji se bave ogovaranjem iskreni kada dele ciljeve sa drugim stranama, što je posebno izraženo kada se radi o zajedničkim ciljevima, kao što je situacija gdje su bili saigrači. Međutim, kada su njihovi ciljevi bili suprotni, na primjer, takmičenje za unapređenje, povećava se verovatnoća da će posegnuti za lažima. Dakle, situacije u kojima nečiji neuspeh znači uspeh drugog često dovode do nepoštenog ili negativnog ogovaranja koje može naštetiti drugoj strani.

Negativne i netačne informacije mogu ozbiljno narušiti reputaciju subjekta i osobe koja se bavi ogovaranjem, posebno ako budu uhvaćeni u širenju laži. Osobe koje praktikuju ogovaranje mogu doživeti stres i anksioznost, pogotovo ako se osećaju krivim ili boje da će biti otkrivene dok šire netačne informacije. Održavanje tačnosti i pozitivnosti u širenju informacija donosi značajne prednosti za sve uključene.

Istraživanje je takođe pokazalo da su česti ogovarači često ekstrovertni. Žene su se bavile neutralnijim oblikom ogovaranja u usporedbi s muškarcima, dok su mlađi ljudi imali tendenciju da se upuštaju u negativno ogovaranje više nego stariji. Generalno rečeno, tračevi su bili neutralni u smislu društvenih informacija, ne pokazujući jasnu pozitivnu ili negativnu nijansu.

Prema novijim istraživanjima, ako su informacije koje se dele zasnovane na istini, to može pozitivno uticati na naše odnose sa drugima. Na primer, to može biti odličan način da procenite verodostojnost drugih. Pretpostavimo da neko deli lažne informacije o trećoj strani radi lične koristi. U tom slučaju, slušalac bi mogao da otkrije laž i da ne veruje lažovu. Alternativno, deljenje tačnih informacija o trećoj strani moglo bi da poboljša poverenje između pojedinaca promovisanjem i održavanjem grupne saradnje i timskog rada.

Izvor: Sensa

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button