Menu Close

Tri inspirativna citata Majkla Daglasa: O uspjehu kao najboljoj osveti…

Michael Douglas je stekao pravu popularnost tek u svojoj četrdesetim godinama.

Iza sebe je ostavio mnogo izvanrednih filmova i inspirativnih misli. Evo kako je Michael Douglas govorio o odnosima s ljudima: “Ponekad ulažemo više truda da impresioniramo strance nego da impresioniramo ljude koji su nam bliski. Važno je zapamtiti da ne treba uzimati zdravo za gotovo one koji su nam najbliži.”

Douglas je potpuno u pravu, to je karakteristično za ljude. Često se trudimo biti impresivni na poslu, dok kod kuće ne posvećujemo dovoljno pažnje odnosima. Javno možemo biti pametni, dobrodošli i elokventni, dok kod kuće možemo biti nepristojni, nezahvalni i emotivno distancirani.

Sve to proizlazi iz pogrešnog uvjerenja da se ne moramo više truditi oko onoga što smo već postigli. Također je često govorio o osveti. Na internetu se često citira Michael Douglas s izjavom: “Uspjeh je najbolja osveta.”

Međutim, glumac tvrdi da je njegova izjava bila pogrešno shvaćena. Novinari su tu frazu izvukli iz konteksta razgovora. Douglas smatra potpunim nonsensom osvećivati se bilo kome. Takvo razmišljanje naziva “logikom pauka u staklenci”. Zaista, gomilanje ogorčenosti čini kao da smo zarobljeni u neku nevidljivu čahuru iz koje je tako teško izaći.

Douglas kaže: „Čudno je na svoje uspjehe gledati samo kao osvetu“. Zar ne možeš živjeti samo za sebe? Ostvarite svoje ciljeve, ne prilagođavajte se nekome drugom. Vezati svoj život za ličnu “osvetu”, stvoriti sebi idole znači ubiti svoje, obojati svoj život bojama drugih ljudi ”.

Izvor:pult24.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *