Vijesti

MANJI BH. ENTITET KREĆE U NOVI NEUSTAVNI UDAR NA DRŽAVNU IMOVINU, VISOKI PREDSTAVNIK I DALJE ŠUTI!!

Na prošlosedmičnom sastanku u Banjoj Luci vladajuće koalicije u bh. entitetu RS najavljeni su novi potezi u pokušaju razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Tako je saopćeno da će ove sedmice predsjednica RS-a Željka Cvijanović potpisati ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti kojom praktično entitet oduzima državnu imovinu.

To će biti treći najdirektniji korak kada je u pitanju puzajući državni udar. Cvijanović je u oktobru 2021. godine potpisala ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS-a usvojila na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula.

Krajem decembra u RS-u su nastavili nezakonit prijenos nadležnosti, pa je novim ukazom proglašen Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, iako je ta oblast regulisana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH i u nadležnosti je državne Agencije za lijekove.

Postoje pritisti stranaca kada je u pitanju zakon o imovini, ali mi nastavljamo prema planu i nećemo odustati – poručio je členik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.
Kakav odgovor treba biti države i probosanskih političkih faktora? Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, u izjavi za Faktor ističe da se morea reagovati na dva pravca.

Tražiti ocjenu ustavnosti, ali se to može tek nakon što zakon stupi na snagu. Obično to traje sedam dana, mada će zakon o lijekovima RS-a stupiti na snagu za šest mjeseci. Šta to znači? U RS-u taktiziraju, hoće da imaju prostora za političke manevre. Međutim, to ne treba biti izgovor međunarodnoj zajednici, prije svega Uredu visokog predsatvnika da odmah reaguje, odlučno i jasno. Ukoliko takva reakcija izostane, i OHR bude pasivan, to će biti loše po BiH. U RS-u će shvatiti da mogu nastaviti ovim putem – rekao je Trnka.
Predstavnici probosanskog bloka u RS-u su nakon usvajanja zakona u NSRS-u uputili apelaciju entitetskom Ustavnom sudu zbog povreda nacionalnog interesa, ali je ona odbačena.

Sljedeći korak je Ustavni sud BiH. Kada je bila rasprava u NSRS-u, jasno sam kazao da je jedino Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi odluke o državnoj imovini. U RS-u žele da prisvoje državnu imovinu. Evo primjera u susjedstvu, je li Vojvodina ili Srbija vlasnik državne imovine? BiH je sukcesor imovine bivše države i samo ona može biti vlasnik. Tako je u svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije – ističe za Faktor Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH u NSRS-u.
Bratić naglašava da je u pitanju udar na ustavno-pravni poredak BiH.

NSRS izlazi iz svoje nadležnosti, stvaraju paralelizme, ovo je udar na državu BiH. Naravno da entiteti i Brčko Distrikt mogu koristiti i imovinu, poljoprivredno zemljište, šume, ali sve to može biti samo vlasništvo države BiH – podvlači Bratić i dodaje da je sljedeća instanca kojoj će se obratiti po pitanju državne Ustavni sud BiH.

Prenosi: Faktor.ba.

povezani članci

Jedan komentar

  1. Za dobrobit Građana BOSNE, je HITNA ELIMINACIJA sadašnjeg faktora (trojke) sa pozornice vlasti !
    Očito je da kordinirano rade na zaštiti svog statusa, odnosno odbrana basnoslovne nelegalno stečene imovine !

    Može li MZ- spriječiti podjelu BOSNE ?!
    BEZ NOVOG RATA , RAZARANJA – NEĆE SE MIMOIĆI KRČMA ZEMLJE BOSNE !
    EU- TO MOŽE I MORA SPRIJEČITI !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button