Vijesti

Milorad Dodik: Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a reći ću vam i što mi o BiH govore hrvati..

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom TV kanalu RTRS, izazvao je brojne reakcije nazvavši Bošnjake “konvertitima” te “podaničkim narodom”, javlja Al Jazeera Balkans.

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, on je rekao kako je ta država “jedna iluzija koja ne može funkcionirati”.

“Ja to samo otvoreno govorim i oni to savršeno dobro znaju. Kakva BiH, u kojem smislu se ona osjeti u Banja Luci? Imate ovdje nekoliko njih koji dobijaju nešto para od nevladinih organizacija… Dominantan broj, 98 posto njih smatra da je ovo nemoguća zemlja, smatraju to i Hrvati, ali su previše mali, boje se majorizacije dodatne pa ja govorim umjesto njih, a oni mi kažu ‘bravo gospodine Dodik'”.

Potom je opet govorio o Bošnjacima i upitao “što oni misle”?

“Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera… Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod… Ako ste mogli primiti namjesnika (visokog predstavnika međunarodne zajednice op.a.)… A njihova radost je iz jednog razloga, a to je patološki i to samo konvertiti na taj način funkcioniraju kakvi su muslimani jer su oni konvertirali svoju vjeru u nekom tamo vremenu…“

“Šezdesetih godina prošlog stoljeća oni su se ovdje zvali Srbi muhamedanske vjere, pa su onda postali muslimani sa malim ‘m’ jer je to trebalo Titu jer je pravio odnose sa Nesvrstanim pa da pokaže kako ima dobar odnos sa muslimanima… E onda su se oni počeli nešto homogenizirati, da bi do 1993. godine kao muslimani, sa malim ‘m’ na početku, sami sebe proglasili Bošnjacima sa namjerom da termin bude dovoljno intrigantan da integrira i sve Srbe i Hrvate i da se stvori bosanska nacija, bosansko pismo, bosanski jezik…“

Tijekom istog gostovanja na RTRS, Dodik je ponovo kazao kako se Christian Schmidt “lažno predstavlja kao visoki predstavnik”, te kako on i njegovi istomišljenici u organima vlasti BiH “ništa ne opstruiraju”…

“U Predsjedništvu, ako nisam tamo, oni (preostala dva člana Predsjedništva BiH) mogu donijeti odluku, moram biti tamo da potegnem vitalni interes… Na svaku odluku ću povući vitalni interes i neće se moći ništa odlučiti, pa će se vidjeti da je Narodna skupština (RS) krajnje mjesto gdje se odlučuje, a ne Predsjedništvo.“

Dodao je kako će ići na sjednice, ali neće glasati ni za dnevni red ni za bilo koju točku rada Predsjedništva, da bi potom pojasnio kako će glasati protiv svakog prijedloga, kao i na sljedećoj sjednici kada se bude govorilo o istom pitanju – “onda podižem vitalni interes i sve dolazi u Narodnu skupštinu”.

Dodik je najavio kako će tako biti i sa Vijećem ministara. “Mi smo primarno odgovorni za Republiku Srpsku, nismo za Bosnu i Hercegovinu. Vi koji ste odgovorni za BiH ste doveli do ove situacije”, naveo je član bh. Predsjedništva.

povezani članci

Jedan komentar

  1. Gospodin Dodik je najveća budala u BiH a i šire. Pišem kao običan građanin koji ne zna, na koji način i kome da podnese prijavu za uvrede,omalovažavanje i podizanje nestrpljivosti i podsticanje mržnje.
    Kad kažem da je budala,tome dodajem i da je lopov. Ne vaspitano govedo. Pitam ga kako bi njemu bilo da mu netko stalno vređa,porodicu,roditelje,rodbinu?
    Da imam mogućnost zatvorio bi ga na Goli otok sa litrom vode i kilo kruha. I ostavio ga da trune dok mu kosti nebi izagnjile.
    Ne iznosim mržnju do njega.Nego samo kažem, šta je zaslužio. Znam da ovo nećete objaviti ali barem onaj tko ovo čita neka zna kako pojedinci mislimo o njemu.
    Pa nisam musliman,da nebi bilo opet neki balija piše. Pravoslavac sam ali bosanac…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button