Politika

Truss: Pomažemo obuku Oružanih snaga BiH da mogu zaštititi svoju zemlju

To je razlog zbog čega se sa ovim državama radi na podršci Ukrajini i suprotstavljanju malignom ruskom utjecaju širom Evrope.

Liz Truss, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije oglasila se na Twitteru i u svojoj objavi ponovo spomenula Bosnu i Hercegovinu koju je posjetila prije dva dana.

Na početku kratkog videa kojeg je objavila Truss je naglasila upravo da je bila u posjeti BiH, ali i Češkoj dodajući da su ove dvije države veoma dobro upoznate sa plaćanjem cijene ukoliko se ne suptotstavi agresoru, prenosi N1.

“To je razlog zbog čega se sa ovim državama radi na podršci Ukrajini i suprotstavljanju malignom ruskom utjecaju širom Evrope. Naše iskrene i pouzdane investicije osigurat će snažnu alternativu u BiH. Pomažemo obuku njihovih oružanih snaga kako bi zaštitile njihovu sigurnost”, naglasila je Truss.

Posebno je istakla da se ne smije dopustiti da Zapadni Balkan krene unazad.

“Velika Britanija podržava NATO u zaštiti osjetljivih demokratija na ivici Evrope. Historija nas uči da popuštanje nije rješenje za agresiju. Agresiji se moramo suprostaviti akcijom i snagom. Zbog toga sa našim saveznicima radimo na tome da podržimo Ukrajinu i osiguramo da Putin bude poražen u Ukrajini”, poručila je Truss.

Podsjetimo, Truss je prije dva dana boravila u BiH gdje se sastala sa bh. zvaničnicima, između ostalih, sa članovima Predsjedništva BiH te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Tom prilikom je poručila da je jasno i glasno protiv politika podjela u BiH, ali i onih koji podržavaju Rusiju. Naglašena je i važnost Zajedničke borbe za BiH, ali i stabilost cijele Evrope.

Prenosi: fokus.ba

Autor: N1

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button