Menu Close

KAKO RAZLIKOVATI LJUBAV OD NAVIKE U VEZI? Odgovori se kriju u svakodnevnim detaljima…

Kada je bolje zaustaviti se i reći “ne”, i da li je moguće održavati ljubav u vezi ako postoji samo navika? Odgovore na ova pitanja pružaju nam stručnjaci iz oblasti psihologije.

Kada se partner pojavi u našem životu, često počinjemo razmišljati: “Konačno! Ovo je moja ljubav.” Prve zajedničke šetnje, putovanja, nežni doručci, strastvene večeri – to su sve delovi očekivane romanse.

Međutim, period slatkiša i buketa pre ili kasnije stiže do realnosti. Kako da shvatimo da li smo u vezi koja je ispunjena ljubavlju ili samo navikama i rutinom?

Ljubav nije uvek ono što se čini

Za nekoga, ljubav je snažna emocionalna i fizička privlačnost, dok za druge predstavlja toplinu, brigu i beskrajnu nežnost. Ideje o ljubavi formiraju se još od detinjstva: tata poklanja mami veliki buket lala, ili se junaci u filmovima venčavaju.

Često gledamo samo jednu stranu medalje, idealizujući koncept “ljubavi” na taj način. Na prvi pogled, ovo može biti pozitivno jer se razvija zdrav koncept porodičnih vrednosti, ali takva idealizacija može dovesti do depresije i razočaranja.

Ljubav zahteva ogroman emotivni doprinos oba partnera, sposobnost slušanja, brige, ćutanja, razgovora, prihvatanja, podrške i, što je možda najvažnije, praštanja. Ponekad možemo biti zbunjeni svojim osećanjima: osećamo se bolje nego ikada sa ovom osobom, ali zašto onda postoji toliko konflikata i nesporazuma?

Kako prepoznati naviku u vezi

Vezanost je osećaj bliskosti koji se u velikoj meri zasniva na simpatiji i prilagođavanju. Ljudi se mogu vezati za mnoge stvari i živa i neživa bića, kao što su udoban stan, omiljene papuče, crvena mačka ili brutalni momak.

Zdrava vezanost može imati pozitivan uticaj na čoveka jer omogućava razvoj pozitivnih emocija. Međutim, ako nemate odgovarajuću kontrolu nad situacijom, to može dovesti do nezdrave vezanosti.

Ako u vezi oba partnera pate i nedostaje im ljubavi, ali i dalje ostaju zajedno jer se plaše usamljenosti, ovo je nezdrava vezanost. Oboje razumeju da nisu jedno za drugo, ali ne mogu da se rastanu iz straha da ne ostanu sami. Ovo su osnovni znaci da ste zajedno zbog navike.

“Ja” dominira u vašoj vezi

Kada gradite odnose po svojim principima i da biste zadovoljili svoje hirove, često se ogleda kroz izjave kao što su: “Razmišljao/la sam: idemo na odmor, na more, znaš koliko mi je potreban morski vazduh.”

U ljubavi to ne bi trebalo da se dešava, jer u ljubavi postojimo samo kao “mi”, a sva pitanja se rešavaju zajedno. Ispravno je pitati: “Šta misliš, možda možemo da odemo na odmor, na more? Hoćemo li udahnuti malo morskog vazduha i uživati na suncu zajedno?”

Vidite samo najbolje kvalitete kod svog partnera

Primećujete samo prednosti svog partnera, njegove pozitivne osobine, i potpuno ste slepi za slabosti, nesavršenosti i negativne aspekte. U ljubavi prihvatamo osobu sa svim njenim nedostacima. Da, takva je, ali je najbolja, i sve što se može popraviti, popravićemo.

Očekujete promene, ali ne želite da se menjate

U vezi s partnerom čekate promene, čekate novu bajku i emocije. Naravno, želimo da veza napreduje, ali to zahteva odlučnu akciju i od muškarca i od žene.

Svaka svađa je drama

Drama nastaje kada postoji nedostatak ljubavi u vezi. Kada volite, ne govorite grubo o svom partneru iza njegovih leđa i ne ponižavate ga u javnosti. Ali ako ste zaljubljeni i doživljavate suptilna, nesigurna osećanja, uvek ćete želeti ekstremne emocije i avanture, bez razmišljanja o posledicama i bez prihvatanja drugačijeg mišljenja.

Izvpr:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *