Menu Close

“NIJE LJUBAV SLEPA”: Dušan Blagojević istražuje da li je moguće zaljubiti se poslije 50-te i kada zaključamo srce…

Dušan Blagojević, poznat kao doktor prava i psihoterapeut s geštalt edukacijom, trenutno je među najtraženijim duhovnim savjetnicima na Instagramu i internetu. Kroz nekoliko životnih iskušenja, Dušan je izrastao kao pobednik, a njegovi video saveti privlače pažnju široke publike svih generacija.

Blagojević, na svoj miran i dubok način, osvetljava složenost međuljudskih odnosa u svetu brzih promena. Ističe da mu je novi poziv zapravo poziv duše, dolazi iz srca i stiže do srca ljudi. Nedavno je gostovao na portalu Sensa, iznoseći svoje iskrene stavove o ljubavi u 21. veku. Među ostalim, dao je smernice kako prepoznati razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi, te kako izbeći zamke koje nas mogu sputati.

“Prvo, moramo razgraničiti ova dva pojma. Zaljubljenost je intenzivno osećanje koje, prema naučnim istraživanjima, traje od tri meseca do maksimalno dve godine, ne duže. To je osećanje sa ograničenim rokom trajanja. Kada se zaljubimo, preplave nas neverovatna osećanja i emocije. Često idealizujemo osobu u koju smo zaljubljeni, projektujemo na nju naše želje i iluzije, misleći da će to trajati zauvek. Međutim, stvarnost je drugačija”, objašnjava Dušan, dodajući:

“Poznati psiholozi tvrde da su šanse da se neko zaljubi manje što je čovek zreliji. Ali, kada smo zapravo zreli? Zreli smo onda kada u potpunosti poznajemo sebe.” Dušan ističe da što bolje upoznajemo sebe, to bolje razumemo i druge. Kada sagledamo sve aspekte naše ličnosti, sa svim njihovim manama, shvatamo da ni drugi nisu savršeni.

“Zato mogu reći mladima i onima starijima da je korisno sačekati četiri godišnja doba pre nego se u vezi sa nekim zaljubimo. U zaljubljenosti postoji potreba za određenom distancom, jer upravo u toj distanci stvara se misterija koja privlači. Što bolje upoznamo partnera, to jače postaje ljubav. Ljubav je ta veza koja omogućava trajanje veze”, savetuje psihoterapeut na edukaciji.

Dušan parafrazira Eriha Froma i naglašava razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi.

“U zaljubljenosti, kaže From, truda gotovo da nema. Sve ide glatko. ‘Volim ga/nju, ne mogu bez njega/nje’. Dok u ljubavi, trud je neophodan. From nas uči: čovek voli ono oko čega se trudi, a trudi se oko onoga što voli. Dakle, ljubav i trud idu zajedno. Kada počnemo da se trudimo, tada smo na pravom putu ka ljubavi”, zaključuje Dušan.

I onda smo ga još jednom pitali, da budemo sigurni: da li je moguće zaljubiti se posle 35. ili posle 50?

“Moguće je. Već sam pomenu šta psiholozi kažu – što je čovek zreliji, teže mu je da se zaljubi. Ali čovek je u svim godinama pozvan i trebalo bi da zavoli. Možemo da se zaljubimo, ali pitanje je koiliko je to preporučljivo za nas jer zapravo – nije ljubav slepa, to je greška. Zaljubljenost je slepa. Ljubav ima oči. Ljubav zna šta voli. Nažalost, vrlo često se zaključamo zbog prošlih veza u kojima smo bili povređeni. Zaključamo srce i kažemo – više neću da volim. A to nikako ne valja. Život bez ljubavi je siv. Ali ne treba da zavolimo bilo koga i svakoga, već da se otvorimo da upoznamo nekog drugog uz jedan važan uslov. A to je da smo pre toga upoznali sebe”, zaključio je Dušan za Sensu.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *