Menu Close

KADA VAS PARTNER IZNEVERI – EVO ŠTA MOŽE DA BOLI VIŠE I OD PREVARE: 5 stvari na koje treba obratiti pažnju!

Najviše nas boli kada nas povredi neko koga volimo, koga cenimo, ko nam je najbliži, neko kome smo poklonili svoje poverenje, život… Pritom, fizička neverstva, iako najočiglednija, nisu najveći oblik izdaje – postoji još mnogo načina na koje partner može da nas povredi. Oni su malo suptilniji, dešavaju se svakodnevno, ali kada dostignu određenu tačku, dovode do raskida. Evo koji su:

Poniženje

“Stidim se tvog ponašanja!” “Možeš li bilo šta da uradiš dobro?” Ovo su samo neki od primera nezdravog odnosa u vezi gde jedan partner stalno potiskuje drugog, kritikuje njegove sposobnosti, iznosi uvredljive primedbe. Tako podiže svoje samopoštovanje ponižavajući slabije, zanemarujući potrebe voljene osobe. Ali ljubavni odnosi mogu postojati samo u sistemu gde su oba partnera jednaka.

Laganje

Bilo da lažete kako biste zaštitili partnera od ružne i neprijatne istine ili stalno govorite laži i obmanjujete, posledice su iste – istina će se uvek otkriti, a partner će izgubiti poverenje u vas. Više neće moći da vam veruje, biće razočaran i povređen, što sve dodatno produbljuje krizu u koju ste zapali.

Neodgovornost

Drugi oblik nepoštovanja je neispunjavanje datih obećanja. Možda neko namerno ne ispunjava obećanje jer ima potrebu da drugog prevari i obmane, dok neko drugi stvarno ima želju da održi reč, ali nije dovoljno jak karakter da se, na primer, izbori sa nekom bolešću zavisnosti (kocka, alkoholizam, korišćenje psihoaktivnih supstanci…). Bilo da se dešava nenamerno ili kao posledica slabog karaktera, stalna neodgovornost i neispunjavanje obećanja stvaraju jaz u vezi koji može dovesti do razlaza. Jer niko ne voli da stalno bude ostavljen na cedilu, zar ne?

Nepravedna podela dužnosti

Ponekad je u vezi sve u redu, partneri se razumeju, vole, ali u tom odnosu jedna osoba uvek više uživa od druge na koju su spale obaveze – na primer, muž troši sav porodični novac na svoje potrebe, dok se žena lišava svojih jer onda ne bi imali dovoljno za život i porodicu. Ili kada, na primer, odluče da imaju dete, a sve obaveze oko njega budu na majci. Ovo nije klasična izdaja, ali je čin koji će pre ili kasnije jednu stranu dovesti do tačke pucanja, jer više neće moći da izdrži pritisak. Umesto ljubavi, pratiće je stalni osećaj ogorčenosti, nemoći, razočaranja…

Nedostatak podrške

Bliski odnosi nisu mogući ako između dvoje ljudi ne postoji poverenje, osećaj sigurnosti, podrška, ako ne razumeju i ne slušaju jedno drugo. Ako to nije slučaj, ako je osoba pored vas stalno hladna, nezainteresovana i obezvređuje vaša iskustva – to je nešto preko čega ne bi trebalo preći. Šta će vam neko na koga nikada ne možete da se oslonite, ko vas ne razume, ko vam nije podrška?

Šta je rešenje?

Jedino rešenje je iskreni razgovor. Bez ulepšavanja i osuđivanja. Preispitajte vezu, vaše odnose, da li se i dalje volite ili ne, da li ste spremni na određene promene i da li ima poente da i dalje živite pod istim krovom.

Izvpr:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *