Menu Close

Zašto je važno održavati prostor u partnerskim odnosima – savjeti jednog psihologa…

Održavanje povezanosti u vezi jest važno, ali isto toliko važno je sačuvati vrijeme za sebe i svoje navike. Činjenica da su neki parovi nerazdvojni ne znači nužno da su srećni. Naprotiv, konstantno provođenje vremena zajedno može imati negativne posljedice. Održavanje odvojenosti osvježava i stvara pozitivnu energiju u vezi jer omogućuje više vremena za samorazvoj i češće poželjenje partnera.

Osim toga, ako ste stalno zajedno, sitnice vas mogu početi nervirati, a propustit ćete dobre stvari. Želja za slobodnim vremenom ne znači da je veza u krizi ili da nešto nije u redu. Svi imamo urođenu želju za povezanošću s drugima, ali i želju da ponekad budemo sami ili radimo nešto drugo.

Da bi veza cvjetala i napredovala, partneri moraju biti predani ne samo jedno drugome, već i sebi i svom osobnom razvoju. Važno je imati vremena samo za sebe u vezi, razvijati vlastite interese. Kada radite stvari u kojima uživate sami, to dovodi do osjećaja zadovoljstva i ispunjenosti, kako objašnjava psihoterapeut Michael Moran.

Ako nemate dovoljno vremena za sebe, to može dovesti do nesuglasica u vezi pa čak i do prekida ili prevare kako biste ponovno uspostavili povezanost sa sobom. Moran naglašava važnost razmišljanja o tome koliko vremena trebate samo za sebe prije nego što preduzmete bilo kakve korake.

Budite otvoreni prema partneru i podijelite svoje potrebe za samoćom. Objasnite da vaša potreba za vremenom za sebe nema veze s njim i ne znači da niste sretni s njim. Potaknite ga da učini isto.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *