Menu Close

Ko ne cijeni sebe, ne može cijeniti ni druge: Zašto je važno naučiti voljeti sebe…

Nemoguće je dati drugima ono što sami ne posjedujemo. Ako nismo u stanju pružiti ljubav sebi, male su šanse da ćemo imati zdrav odnos s drugima. Voljeti sebe prvi je korak u razvijanju temelja međusobnog povjerenja i stabilnosti. Voljeti sebe znači pružiti si priliku da otkrijemo veliki potencijal i veličinu koja je u nama. Voljeti sebe znači biti pažljiv prema sebi te poštovati i voljeti sebe onakvima kakvi jesmo.

Moramo prestati osuđivati, kritikovati i upoređivati se s drugima. Moramo prestati pokušavati biti nešto što nismo i riješiti se svih predrasuda koje imamo o sebi. Da bismo bili u miru sa sobom, moramo prestati zahtijevati više od sebe nego što možemo dati.

Svi želimo poboljšati svoj život, ali to nas ne smije natjerati da živimo u stalnom stanju tjeskobe u kojem počinjemo prezirati svoju suštinu. Kada naučimo pustiti sva lažna uvjerenja koja utiču na nas, moći ćemo osjetiti pozitivne promjene.

Samo u sadašnjosti možemo djelovati i živjeti u potpunosti. Čak i ako nemamo sve o čemu sanjamo, imamo moć mijenjati stvari ponašajući se dosljedno onome što jesmo. Razmišljanje o prošlosti ili maštanje o budućnosti samo nas udaljava od stvarnosti.

Stvarnost koja nikada neće biti ista onoj o kojoj sanjamo, ali koja je, barem, stvarna. Naučiti voljeti sebe je dugo putovanje, ali imati pozitivno mišljenje o sebi je prvi korak ka samospoznaji. Moramo naučiti objektivnije razmišljati, ostavljajući po strani i pretjeranu kritiku i savršenstvo, koje je nemoguće postići. Da bismo nekoga zaista voljeli, moramo se osloniti na nesebične ideje i ponašanje.

Ljubav prema osobi hrani u nama želju da doprinese razvoju njegovih sposobnosti, a ne razvoju sposobnosti koje bismo željeli da ima. Tražiti svoju sreću i osjećati se dobro u svojoj koži ne znači biti sebičan. To je najvažniji i neophodan uslov da biste mogli uspostaviti pozitivan odnos sa drugima.

Vremenom ćete shvatiti da ne možete kriviti druge jer oni nisu ono što biste željeli. Tek tada započinje vaše putovanje do istinske ljubavi. Ako želite istinsku ljubav, prvo je naučite prenositi na sebe.

Izvor:infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *