Menu Close

Brak i deca ne garantuju sreću: Kako žive žene starije od 40 godina koje se nikada nisu udavale…

Susrećemo se sve češće s rastućim brojem žena koje žive same, a to nije samo slučaj sa razvedenima, već i sa onima koje nikada nisu bile u braku niti imale djecu. Zapadne statistike ukazuju na zanimljiv trend – sve veći broj žena odlučuje se ne udati ili nema namjeru to učiniti. No, ove žene ne zaostaju za svojim udatim vršnjakinjama, već ih u nekim aspektima i nadmašuju.

Profesor Paul Dolan ističe kako su žene između 40 i 70 godina koje nemaju djecu i nisu udate često imale bolje zdravlje, više prijatelja i veću sreću od onih u braku. No, valja napomenuti da su ova istraživanja provedena u zapadnim zemljama, gdje je društveni pritisak na žene manji, a individualizam se više cijeni.

U zemljama gdje se tradicionalno žene vrednuju prema plodnosti, neudate žene vjerojatno ne bi imale isto iskustvo s srećom. Ipak, prof. Dolan iznosi nekoliko zaključaka. Prvo, porod je veliko opterećenje za ženu i njezino tijelo. Drugo, mnoge zajednice imaju pristranost prema ženskoj strani u obiteljskim obvezama, što ženi oduzima slobodno vrijeme za druge aktivnosti. Treće, od žena se često očekuje emocionalna fleksibilnost i multitasking, što čini njihov život težim.

Profesor Dolan naglašava da nijedna žena ne bi trebala odustati od braka i djece, ali to nije garancija za sreću. Mnoge žene se osjećaju pritisnutima brakom i žele se udati samo zbog društvenih očekivanja, što može biti opasno. U svakom slučaju, mir i sloboda nisu loša alternativa neuspjelom braku i mogu biti sastavni dio normalnog života.

Izvor:infopučt.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *