Menu Close

5 ZABLUDA O BRAKU KOJE MOGU BITI TOKSIČNE: Jedan ključni element često se ističe kao recept za uspješan brak, ali može imati suprotan učinak…

Brak zahteva stalno učenje i otpuštanje mnogih naših sistema verovanja. Postoje određene iluzije o braku koje nas navode da gledamo na stvari na način koji nije realan. Evo 5 toksičnih zabluda o braku:

1.Brak je osmišljen da traje zauvek, bez obzira na sve

Ovo je najveća zabluda koja nas drži u brakovima čak i kada smo nesrećni ili zlostavljani, gubimo vredne godine (čitaj: mladost) na vezu koja ne funkcioniše. Niko nam nije rekao da treba da ostanemo za stolom kada ljubav i poštovanje više nisu prisutni.
Uspešne veze zahtevaju ogroman trud i predanost. Potrebno je poverenje, posvećenost i prihvatanje. Kada nešto nije u redu, unutrašnji osećaj će vas voditi. Molim vas, poslušajte ga i nemojte ga potisnuti. Neki odnosi imaju svoj rok trajanja i treba ih pustiti kada više niste srećni.

2.Konstantni sukobi nisu normalni u zdravom braku

Česte rasprave i stalni nesporazumi ukazuju na to da je brak u krizi i da vam je potrebna pomoć. Zdrava veza karakteriše odsustvo stalnih svađa i gorčine. Kvalitetan brak podrazumeva harmoniju s partnerom. Ako se stalno sukobljavate, to je crvena zastava. Treba potražiti stručnu pomoć kako biste identifikovali uzroke problema.

3.Ostati u disfunkcionalnom braku pokazatelj je hrabrosti i snage

Ovo je potpuno pogrešno. Brak treba da podrži vaš lični rast i razvoj, kao i svaka druga veza. Kada brak krene nizbrdo, vreme je za introspekciju i procenu, ne za čekanje da se problemi sami reše.

Ljudi često ostaju u lošim brakovima iz straha da se suoče sa svojim neuspehom. Nema hrabrosti u ostajanju u nesrećnom braku i ubeđivanju samog sebe da je to hrabro. Volite sebe dovoljno da odbacite ono što vam ne prija.

4.Fleksibilnost je ključna za uspešan brak

Ovo je još jedna zabluda koju mnogi neguju. Biti fleksibilan ima svoje granice. Ne možete se potpuno prilagoditi partneru koji nije spreman da se i sam prilagodi.
Zapamtite, brak je kao hleb. Mora biti svež svakog dana. Ako jedna strana preuzima sve obaveze, to nije održiv odnos.

5.Ne morate uvek biti potpuno iskreni

Ovo je još jedna zabluda. Mnogi veruju da je bolje ne govoriti istinu kada to može prouzrokovati probleme. Međutim, skrivanje istine može biti štetno za brak. Iskrena i otvorena komunikacija ključna je za zdrav brak. Iznošenje pritužbi, strahova i nesigurnosti od vitalnog je značaja. Prestanak izražavanja važnih stvari znači prestanak autentičnog života. Tišina može privremeno smiriti situaciju, ali ne bi trebalo da bude dugoročno rešenje za probleme u braku.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *