Menu Close

AKO STE U PROŠLOSTI DOŽIVJELI PREVARU ILI IZDAJU, EVO KAKO PONOVO POVJEROVATI U LJUBAV: Prevaziđite strah i pronađite sreću!

Voljena osoba vas je prevarila, izdala, ostavila… To je duboko povrijedilo vas i vaše osjećaje. Osjećate se tužno, povrijeđeno, možda čak i izgubljeno. Nakon takvog iskustva, teško je ponovno povjerovati u ljubav i otvoriti se za nekoga novog. Strah od ponovne povrede može biti prevelik.

Kako se osloboditi tog straha i prihvatiti novi početak?

Prvo, važno je da pažljivo sagledate svoju prošlost, iako to može biti bolno. Pokušajte analizirati zašto je došlo do izdaje ili prevare. Možda postoji nešto što biste mogli naučiti iz tog iskustva, možda su postojale neke greške koje se mogu izbjeći u budućnosti.

Zatim, morate dati sebi i drugima novu šansu. Vaše srce može zacijeliti uz podršku neke nove osobe koja će vam vratiti osmijeh na lice. Iako možda mislite da više nikada nećete pronaći nekoga tko je dobar i tko vas neće povrijediti, važno je da se otvorite za mogućnost da takva osoba postoji. Naravno, ne postoji garancija da će nova veza biti savršena ili da će trajati zauvijek, ali ako osjećate povezanost s nekom osobom, vrijedi joj dati šansu. Važno je ne prenositi svoje strahove na tu osobu i ne gušiti je svojim sumnjama i ljubomorom. Umjesto toga, poklonite joj povjerenje i prostor koji joj je potreban. To je ključ za uspješan početak nove veze.

Morate sebe podsetiti: “Sada sam ovde i sada, ne opterećujući se budućnošću. Osećam se dobro u ovom trenutku, i to je najvažnije. Pružam sebi priliku da uživam u trenutku dok traje.”

Oslobodite se tereta

Nemojte pasti u zamku gledanja na svaku novu vezu kroz prizmu prošlosti. Osoba koja je jednom pretrpela prevaru često očekuje da će se to ponoviti. Ali ako pristupite novoj vezi s takvim stavom, to može dovesti do njenog kraja, ne zato što će vas partner izdati, već zbog vaše stalne sumnjičavosti, pesimizma i anksioznosti koje polako uništavaju lepotu veze. Posmatrajte nove veze kao dar sudbine koji treba da cenite i u kojem treba da uživate. To je novo iskustvo i nova faza vašeg života. A što se tiče budućnosti – videćemo. Treba da pokušate da se oslobodite straha. On neće doneti ništa dobro, samo će vas povrediti. Ako ne možete sami da se nosite s tim, potražite pomoć psihologa ili terapeuta.

Nema žurbe u donošenju odluka

Normalno je osećati strah od novih veza nakon loših iskustava u prošlosti. Zato ne donosite ishitrene odluke: ne morate odmah upoznati nekog novog. Dajte sebi vremena. Provedite neko vreme sami sa sobom, upoznajte sebe. Otkrijte šta želite, a šta ne, kakvi su vam snovi… A ako upoznate nekoga, nemojte odmah žuriti u zajednički život, traženje zajedničkog doma ili planiranje venčanja… Dajte sebi vremena za sve, i razmislite o svemu mirno i temeljito. Dajte stvarima vremena da se razvijaju postepeno.

Otvorenost s partnerom

Ako osećate strah, nervozu, ili očekujete nešto loše u vezi, vaš novi partner će to primetiti. Otvoreno razgovarajte. Podelite svoje strahove, ispričajte o svojim bolnim prošlim iskustvima. Osoba koja vas voli će vas razumeti bolje i biti pažljivija prema vama. Ako vaš novi partner ne razume ili jednostavno ne želi da razume, onda možda nije prava osoba za vas.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *