Menu Close

Kako prepoznati lažljivca na četiri jednostavna načina: Iskoristite pitanje na koje već imate odgovor…

Nalazili ste li se ikada u situaciji gdje sumnjate da vam netko laže, ali nemate dokaza da to dokažete? Optuživanje nekoga za laž, bez konkretnih dokaza, može biti neugodno. Čak i kada ste uvjereni da vam netko laže, ta osoba može biti vrlo vješta u prikrivanju istine.

Stručnjaci tvrde da postoji nekoliko vrlo učinkovitih načina prepoznavanja laži.

1.Postavljajte direktna pitanja: Mnogi lažovi se trude odvojiti se od onoga što govore, stvarajući distancu između sebe i priče koju prezentiraju. To im omogućava izbjegavanje odgovornosti i prebacivanje krivice na druge. Lažovi često koriste treće lice kada govore o sebi kako bi izbjegli odgovornost. Postavljanje dodatnih pitanja može ih lako dovesti u zbrku.

2.Postavite pitanja na koja već znate odgovor: Možda ne znate sve detalje, ali imate dio informacija. Kada sumnjate da vas netko laže, prvo ih ispitajte o onome što već znate, a zatim o ostalim detaljima. Na taj način možete otkriti laži i odrediti koliko im možete vjerovati. Osim toga, ovakvim pristupom ih stavljate pod pritisak da brzo odgovore, što ih može dovesti do čestih grešaka.

3.Postavite neočekivana pitanja: Laž je rizičan posao, a lažljivci moraju biti sigurni u svoje priče. Dobri lažljivci se mogu pripremiti, ali im često nedostaje detalja. Neočekivana pitanja ih mogu zbuniti i natjerati na kontradikcije.

4.Zamolite ih da ispričaju priču: Kada sumnjate da vas netko laže, zatražite od njih da ispričaju priču o događaju. Često se lažljivci izgube u svojim pričama, posebno ako moraju izmišljati informacije na licu mjesta. Sporije će govoriti kako bi kupili vrijeme, bit će nejasni i izbjegavat će detalje. Često zaboravljaju što su rekli, što ih čini kontradiktornima, a to je idealna prilika da ih uhvatite u laži.

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *