Menu Close

Sve dok se poredite sa drugima, bićete razočarani u sebe: Japanska tehnika za srećniji život…

Svaki čovjek ima svoje jedinstvene mehanizme obrane i različite načine suočavanja s problemima. Japanci su poznati po svojoj sposobnosti da prihvate život takav kakav jeste, a tome im pomaže dobro poznata izreka “Shikata ga Nai”, što znači “Ništa se ne može učiniti”. Iako se može činiti da ova fraza sugeriše pasivnost ili dekadenciju, Japanci je shvataju kao poziv na pozitivno djelovanje u nepovoljnim situacijama.

Evo tri koraka kako usvojiti ovu tehniku:

1.Dišite duboko: Duboko disanje, posebno kroz nos, povezuje vas sa zemljom i vraća u stvarnost. Osim toga, duboko disanje pomaže tijelu da oslobodi napetost i opusti se.

2.Nemojte se uspoređivati s drugima: Uspoređivanje svog života s tuđim vodi samo razočaranju. Svako je jedinstven, poput različitih cvjetova u vrtu. Odvojite vreme da procenite ko ste i šta možete postići u svom životu.

3.Napravite pauzu: Užurbani tempo svakodnevice često nas udaljava od nas samih. Zaustavite se u svakodnevnici, odvojite trenutak za sebe i svoje zadovoljstvo. Brinite o sebi – telu, emocijama, umu i duhu – kroz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, meditaciju, hobije, učenje i uživanje u malim stvarima života.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *