Menu Close

Biti ljubazan i prijatan ne osigurava empatiju – 4 razloga zašto je ključno razvijati empatiju…

Od svih vještina koje omogućavaju pojedincu da se razvije kao društveno biće, empatija je jedna od najvažnijih. Empatija nam omogućava da se razvijemo kao društvena bića jer nam pomaže da razumijemo druge i komuniciramo s njima. Zahvaljujući ovoj sposobnosti, shvaćamo da postoje različite perspektive osim naše i da svaka osoba svijet vidi na temelju svojih iskustava.

Empatija nam pomaže da stvorimo čvršće veze, ali nas istovremeno čini opreznijima u prosuđivanju drugih. Zbog toga je važno razvijati empatiju. Zahvaljujući njoj, lakše ćemo shvatiti kako se drugi osjećaju, ali istovremeno ćemo biti u stanju izraziti svoje osjećaje. Prije svega, važno je razlikovati empatiju od simpatije. Simpatija je osjećaj privlačnosti, dok je empatija sposobnost identifikacije s drugom osobom do te mjere da razumijemo njene misli i osjećaje. Biti ljubazan i drag prema drugima ne čini nas empatičnima.

Empatični postajemo kada smo u stanju razumjeti drugu osobu s njezine točke gledišta, a ne s naše. Naš osobni razvoj i napredak uvelike ovise o emocionalnoj inteligenciji. Stoga, prije nego što pokušamo primijeniti ove vježbe u praksi, trebali bismo shvatiti važnost razvijanja te vrste inteligencije.

1.Poboljšajte vještine slušanja; Da biste razumjeli druge, vrlo je važno znati slušati, ali slušati ne znači samo čuti ono što nam se kaže. Da bismo istinski slušali, moramo posvetiti punu pažnju neizgovorenim porukama i neverbalnoj komunikaciji. Način na koji se nešto kaže često je važniji od samog sadržaja poruke.

2.Razvijte empatiju kroz smirenost; Ako želimo poboljšati svoje vještine slušanja, važno je krenuti od opuštenog stanja uma i biti otvoren za različite oblike komunikacije. U tom smislu, prakse poput kontrole daha ili meditacije mogu biti od velike koristi.

3.Fokusirajte se na strpljenje; Strpljenje je usko povezano s empatijom. Da bismo razumjeli emocionalne procese drugih, treba nam vremena i moramo biti strpljivi. Možda ćemo u početku nesvjesno odbijati razumjeti druge, ali s malo strpljenja veće su šanse za postizanje tog stanja.

4.Razumijevanje emocija, a ne samo informacija; To je ključno ako želimo uspješno razviti empatiju. Kao što smo već vidjeli, empatija ponekad nema veze s doslovnom porukom, već je više povezana s osjećajima. Što više brinemo o osjećajima drugih, to smo empatičniji. Najdragocjeniji poklon koji možemo dati drugima je naše prisustvo. Kada naša pažnja obuhvati ljude koje volimo, oni cvjetaju poput cvijeća.

Izvor:infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *