Menu Close

Dok daješ svi te vole, kad prestaneš ne valjaš – 7 važnih razloga za postavljanje vlastitih prioriteta …

Prirodno je željeti ugoditi ljudima koje volite, pružiti im pomoć ili učiniti nešto lijepo za njih.

Međutim, često se događa da ljudi iskorištavaju vašu dobrotu, naviknuvši se da radite sve za njih i stalno im ugađate. Evo 7 razloga zbog kojih bi trebali prestati s tim:

1.Ugađanje svima oko vas može biti iscrpljujuće: Ma koliko se trudili ugoditi drugima, pomoći im i usrećiti ih, to može postati loša navika i izvor iscrpljenosti. Nije moguće zadovoljiti sve i pokušaj da se svima udovolji može dovesti do iscrpljenosti.

2.Nikad neće biti dovoljno: Postoji uvijek neki mali dio vas koji se osjeća nedovoljno ili neispunjeno, uvijek će biti nešto što niste dovoljno dobro učinili.

Možda ćete ispuniti nečija očekivanja, ali nećete ispuniti svoja. Ili su možda sva očekivanja previše velika. Ne možeš provesti život pokušavajući biti ono što svi žele da budeš. Na kraju, koliko god se trudili, nikad vam neće biti dovoljno jer niste savršeni pa je možda bolje da prestanete pokušavati ugoditi svima i jednostavno pokušajte biti svoji.

3.Nećete pronaći pravu ljubav: Kada se trudite biti ono što drugi od vas očekuju, počinjete se mijenjati i prilagođavati sve dok ne postanete ono što ta osoba želi. Odnosi trebaju biti zasnovani na autentičnosti i uzajamnom prihvatanju, gdje su obje strane slobodne biti svoje i voljeti sebe takve kakvi jesu.

I koliko god ova istina bolila, nećete pronaći pravu ljubav ako se neprestano mijenjate u nekoga ko niste.

4. Izgubićete sebe; Ugađati ljudima znači preusmjeriti vlastite perspektive, misli, ideje i osjećaje kako biste se prilagodili tuđim. I ako tako nastavite, postajete ono što drugi žele da budete, umjesto onoga što zapravo jeste.

Izgubićete osjećaj za sebe, svoje želje i svoju individualnost.

5. Osjetićete veliku prazninu u sebi; Ako budete konstantno samo davali ljudim, od vas neće na kraju ostati ništa, samo vaše umorno tijelo, izgubljeno i iscrpljeno do neprepoznatljivosti.

U redu je da želite ugoditi drugima i pomoći im, ali ne smijete izgubiti sebe. To će vas samo slomiti i učiniti nesrećnim i praznima.

6. Zaslužujete istu onu ljubav koju dajete; Ugađati ljudima znači staviti druge na prvo mjesto, a šta je sa vama?

Prestanite uvijek da stavljate sve druge ispred sebe i stavite jednom sebe ispred svih drugih.

7. Bićete srećniji; Kada počnete svoje želje i potrebe stavljati ispred tuđih i prestanete brinuti o onome šta drugi govore i misli, bićete srećniji. Naučite voljeti sebe i bićete srećniji i zadovoljniji.

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *