Menu Close

Značenje mudre poslovice: Pametan čovjek cijeni svoju ženu, dok ludak hvali svog konja…

Mnoge poslovice i narodne izreke nose duboko značenje koje često prolazi neprimijećeno među ljudima.

Mnoge od tih poslovica proizlaze iz dubokog iskustva ljudi, a mi ih prihvatamo ne propitujući ih dublje. Ponekad ih ne razumijemo ili se vremena promijenila. Danas želim razgovarati o jednoj istočnjačkoj poslovici koja mi je privukla pažnju: “Pametan čovjek hvali svog konja, a lud čovjek svoju ženu.”

Istočnjački mudraci savjetovali su muškarce da ne hvale svoje supruge u njihovom prisustvu. Smatrali su da bi to moglo opustiti ženu, učiniti je ponosnom na sebe i zaboraviti svoje mjesto. Ako istražite zašto ne biste trebali hvaliti suprugu na internetu, naići ćete na različite odgovore.

Mnogi su mišljenja da ako budete često hvalili ženu i naglašavali njenu vrijednost, ona bi mogla odlučiti da muškarac nije dovoljno dobar za nju i pokušaće pronaći novog, boljeg. Mnogi su mišljenja da muž ne treba da hvali ženu, ali da žena treba da hvali muža.

Kažu da kada žena hvali muža daje mu krila i snagu da za nju pomijera planine, ali u životu se iz nekog razloga ispostavi drugačije. Čim dobije krila on odleti kod druge. Koliko god hvalili konja, on galopira najbolje što može. Psiholozi često savjetuju da ne hvalite pretjerano svoje partnere.

Pohvale su poželjne, ali samo ako su iskrene i dolaze iz srca. Neiskrene pohvale postaju tek bezvrijedno laskanje. Prije braka možete biti slatkorječivi i nježni, dok u braku često težimo suzdržanosti i pragmatičnosti, dokazujući ljubav djelima.

Brak nosi sa sobom određene odgovornosti, te ne morate uvijek zahvaljivati partneru za obavljanje bračnih dužnosti. Prečesta hvalisanja mogu utjecati na karakter i ponašanje žene, navikavajući je na visoko vrednovanje vlastitih dužnosti, dok se tuđa djela mogu smatrati manje važnima i nebitnima.

Izvor:infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *