Menu Close

“KO ĆUTI UVEK JE SREĆNIJI OD ONOGA KOJI PRIČA”: 7 indijanskih poslovica koje će promeniti vaš pogled na život…

Indijanci su duboko mudar narod koji veruje da je sve što postoji na ovom svetu živo i da ima svoju vrednost. Vreme je da upoznamo njihove duhovne vrednosti.

Indijanci imaju izreku: „Sve na svetu ima svoju pesmu“. To znači da svaka pojava, svako biće, ima svoj smisao i svoj doprinos univerzumu. Nijedan čovek nije beskoristan, nijedna situacija nije uzaludna.

Duhovni rast je važniji od materijalnog bogatstva. Osoba koja neguje svoj duh i razvija svoju unutrašnju snagu je zaista bogata, bez obzira na materijalno stanje.

Budite saosećajni prema onima koji lutaju. Kada neko greši, neophodno je pružiti mu podršku i pomoći mu da nauči iz svojih grešaka. Osuđivanje i nametanje mišljenja nisu put ka ispravljanju pogrešaka, već razumevanje i podrška.

Indijanci veruju da pravo učenje dolazi kada osoba sama traži put ka istini, kroz sopstvena iskustva i spoznaje.

Težite harmoniji, ali izbegavajte preterivanje. Mudrost Indijanaca nas uči da ne treba ulaziti u preterane ekstreme, već pronaći ravnotežu i rešavati probleme korak po korak.

Sjedinjenje sa prirodom je ključno za unutrašnji mir i harmoniju. Poštovanje prirode, njenih bića i ciklusa je osnovna vrednost koja nas povezuje sa suštinom života.

Onaj koji ćuti uvek je srećniji od onoga koji priča
Mnogi su čuli da sreća voli tišinu. I dalje uče svoju decu da ne ogovaraju, da ne lažu i da ne rasipaju svoje bogatstvo. Uzaludnim pričanjem, osoba privlači negativnu energiju, što dovodi do neuspeha i zdravstvenih problema. Mudre vođe uče da je bolje ćutati ako nema šta da se kaže.

„Svaka reč je važnija od najprikladnije bačene sekire“, kaže stara indijska mudrost. Najvažnije se uvek krije u rečima i delima. To je reč koja je početak sreće i nesreće.

Stvari ne donose sreću
Od davnina, na najvažnije dane – na primer, dečji rođendan ili smrt nekog bliskog – Indijanci su pristajali da podele svoje stvari sa poznanicima. Ponekad su davali sve do poslednje. Stvari su napravljene da se dele. Ovo je jedna od najvažnijih istina koje Indijanci propovedaju.

Volite i štitite svoje voljene
Za Indijance su porodica i pleme uvek bili iznad svega. Svako treba da postupa tako da to bude od koristi ne samo njemu, već i njegovim bližnjima. Sve što može da nam pruži sreću i mir sakupljeno je u porodici i najbližem okruženju.

Indijci veruju da čovek ne treba da bude sebičan ili usamljenik, jer je naša snaga u prijateljstvu, ljubavi i dobroti. Sreća je porodica, sposobnost da se brinete o nekome, zaštitite nekoga i vratite sve duplo.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *