Menu Close

NAVOD SREĆNIH LJUDI: Postavite sebi jedno jednostavno pitanje svakog dana!

Zaustavite se i razmislite o stvarima na kojima možete biti zahvalni. Često smo mnogo srećniji i ispunjeniji nego što to shvatamo, a često zaboravljamo koliko volimo svoj život i sve što ga čini. Evo 10 stvari za koje treba biti zahvalan svaki dan kako bismo postigli osećaj blagostanja:

Zdravlje: Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, pojedinci koji izražavaju zahvalnost za svoje zdravlje imaju tendenciju da imaju veće opšte zadovoljstvo životom. Prepoznavanje zdravlja kao blagoslova doprinosi pozitivnijem izgledu na život.

Porodica: Istraživanje objavljeno u časopisu Emotion pokazuje da bliskost sa porodicom ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje emocionalnog blagostanja. Svakodnevno izražavanje zahvalnosti prema porodici doprinosi osećaju povezanosti i sreće.

Prijateljstvo: Studija u Journal of Marriage and Family ističe važnost poverenja u prijateljskim odnosima. Poverenje je ključno za izgradnju dubokih i ispunjenih prijateljskih veza, što doprinosi emocionalnom blagostanju.

Radost male stvari: Istraživanje psihologa dr Vilijama Freja sugeriše da ceneći male radosti u životu možemo smanjiti stres i poboljšati emocionalno blagostanje. Svakodnevno primećivanje i zahvaljivanje na sitnicama doprinosi osećaju sreće i ispunjenosti.

Mogućnost učenja: The Journal of Personality and Social Psychology naglašava važnost stalnog učenja i razvoja u životu. Otvorenost za nova iskustva i znanja doprinosi ličnom rastu i zadovoljstvu.

Postavljanje ciljeva: Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness Studies, pojedinci koji imaju jasno definisane ciljeve i osećaj svrhe u životu često doživljavaju viši nivo zadovoljstva. Razumevanje svojih ličnih vrednosti i težnji važno je za osećaj ispunjenosti.

Emotivne veze: Istraživanja u oblasti pozitivne psihologije ističu važnost emotivnih veza za opštu sreću pojedinca. Biti voljen i negovan u odnosima sa partnerom, prijateljima i porodicom značajno doprinosi emocionalnom blagostanju.

Podrška okoline: Studija u Journal of Behavioral Medicine pokazuje da socijalna podrška ima pozitivan efekat na fizičko i emocionalno zdravlje. Osećaj podrške i pripadnosti u zajednici pomaže nam da se nosimo sa izazovima i održimo pozitivnu sliku o sebi.

Duševni mir: Istraživanje objavljeno u Journal of Positive Psychology istražuje vezu između duhovnosti i blagostanja. Vera u nešto veće od nas samih može pružiti osećaj smirenosti i svrhe, posebno u teškim vremenima.

Međuljudski odnosi: Značaj prijateljstva i bliskih veza potkrepljuju istraživanja u časopisu Journal of Social and Personal Relationships. Kvalitetni međuljudski odnosi često su osnova za sve druge vidove trajnog zadovoljstva i sreće u životu.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *