Menu Close

10 STVARI ZA KOJE MOŽETE BITI ZAHVALNI: Kako će vaš život promeniti naučene lekcije?

Zaustavite se i razmislite na čemu možete biti zahvalni. Ponekad smo mnogo srećniji i ispunjeniji nego što mislimo, a često zaboravljamo koliko volimo svoj život i sve što ga čini. Ovo su 10 stvari na kojima treba da budemo zahvalni svaki dan da bismo postigli osećaj blagostanja:

Zdravlje: Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, pojedinci koji izražavaju zahvalnost za životna iskustva imaju tendenciju da imaju veće opšte zadovoljstvo životom, što sugeriše da prepoznavanje života kao dara doprinosi pozitivnijem izgledu.

Ljubav: Istraživanje objavljeno u časopisu Emotion pokazuje da smeh ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje kardiovaskularne funkcije. Svakodnevno smejanje doprinosi opštem emocionalnom blagostanju i fizičkom zdravlju.

Podrška: Studija u Journal of Marriage and Family naglašava ključnu ulogu poverenja u romantičnim vezama. Poverenje je povezano sa zadovoljstvom, što podstiče zdrave i ispunjene odnose.

Emocije: Istraživanje psihologa dr Vilijama Freja sugeriše da plakanje ima blagotvoran efekat na oslobađanje od stresa. Emocionalna podrška tokom ranjivih trenutaka, kao što je plakanje na ramenu voljene osobe, poboljšava emocionalno blagostanje.

Povezanost: The Journal of Personality and Social Psychology naglašava važnost razmene iskustava u izgradnji jakih veza. Zajednička pozitivna iskustva doprinose zadovoljstvu u vezi i jačaju emocionalne veze.

Ciljevi: Prema studiji objavljenoj u Journal of Happiness Studies, pojedinci sa osećajem svrhe u životu doživljavaju viši nivo zadovoljstva životom. Poznavanje i prihvatanje sopstvenog identiteta i ciljeva važno je za dobrobit.

Ljubav: Istraživanja u oblasti pozitivne psihologije naglašavaju da je sreća subjektivno iskustvo na koje utiču različiti faktori, uključujući i odnose. Biti voljen značajno doprinosi opštoj sreći pojedinca.

Podrška: Studija u Journal of Behavioral Medicine pokazuje da socijalna podrška ima pozitivan efekat na fizičko zdravlje. Osećaj podrške nam pomaže da se nosimo sa teškim vremenima i poboljšava opšte blagostanje.

Vera: Istraživanje objavljeno u Journal of Positive Psychology istražuje vezu između vere i blagostanja. Vera u višu silu daje pojedincima osećaj svrhe i otpornosti tokom izazovnih vremena.

Prijateljstvo: Značaj prijateljstva potkrepljuju istraživanja u časopisu Journal of Social and Personal Relationships koja naglašavaju ulogu prijateljstva kao temelja za sve ostale trajne veze.

Izvor:Sensa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *