Menu Close

KADA SE NAĐETE U NEVOLJI, OPTEREĆENI STE I NERVOZNI: 12 Saveta da Brzo Podignete Raspoloženje i Energiju…

Kada se vraćamo kući sa posla i osećamo kao da nosimo teret čitavog sveta na svojim leđima, ili dok se prevrtimo u krevetu razmišljajući o tome šta će sutrašnji dan doneti, ili kada se mnogi od naših planova ne ostvare, važno je da osvestimo koliko je važno negovati mentalno zdravlje. Veza između mentalnog i fizičkog stanja je čvrsta, a život nas često, nažalost, iznenadi raznim izazovima koji ruše tu dragocenu ravnotežu.

Zbog toga je važno, ma koliko težak bio dan ili životni period, raditi na svom blagostanju, raspoloženju i pozitivnim vibracijama. Ukoliko se suočavate sa osećajem nezadovoljstva i tuge već duže vreme, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Ali ako imate manje promene raspoloženja i potrebna su vam jednostavna životna rešenja za lakšu i lepšu svakodnevicu, ovih 12 saveta vam mogu pomoći:

Ostanite aktivni – Vežbanje, čak i brza 10-minutna šetnja, može da ublaži stres i oslobodi endorfine – hormone sreće. Stručnjaci preporučuju oko 30 minuta umerenog vežbanja pet dana u nedelji, ali računaju se i šetnje od 10 ili 15 minuta.

Dobro se naspavajte – Loš kvalitet sna može povećati stres i razdražljivost. Ako imate problema sa spavanjem, OVDE pročitajte naše savete za borbu protiv nesanice.

Razgovarajte sa sobom pozitivno – Kada se pogledate u ogledalo, kakav utisak ostavljate na sebe? Kako sebe vidite? Kakav stav imate o sebi? Da li se volite? Ako imate samo negativne misli o sebi, to može značajno ugroziti samopoštovanje i mentalno zdravlje. Niko nije savršen, ali umesto što sumnjate u sebe i neprestano se kritikujete, pronađite načine da promenite stvari koje vam ne odgovaraju.

Praktikujte zahvalnost – Zahvalnost je moćan alat za oslobađanje od negativnosti i povezana je sa osećajem blagostanja. Počnite voditi dnevnik zahvalnosti i svakodnevno zapisujte stvari za koje ste zahvalni – bilo da je to sunčan dan ili unapređenje na poslu.

Pružite pomoć drugima – Pronalaženje načina da pomognete drugima pokazuje vašu saosećajnost, a i sami ćete se posle takvog gesta osećati dobro. Postoji mnogo prilika za volontiranje u raznim organizacijama ili možete pogledati oko sebe i razmisliti kome je pomoć potrebna. Pomozite nekome da nosi namirnice, pokosite komšijin travnjak ili pomozite prijatelju da sredi kuću ili mu pričuvajte decu.

Budite prisutni u sadašnjem trenutku – Ako ste osoba koja često postavlja sebi pitanje “šta ako”, što može dovesti do negativnih misli ili stalno razmišljate o budućnosti, potrebno je da se fokusirate na sadašnji trenutak. Prepoznajte koliko vremena provodite van sadašnjeg trenutka – da li ste svesni da je vaš dah, baš sada, važan deo vašeg života? Život je ono što nam se dešava ovde i sada, a ne ono što je bilo juče ili što planiramo sutra.

Pazite na ishranu – Kada brinete o svom telu, hranite i svoj mozak. Proteini, hrana bogata vitaminom B-12 (kao što su tamno lisnato zelje, brokoli i pomorandže) i složeni ugljeni hidrati poput ovsa, krušaka ili pasulja mogu poboljšati raspoloženje. Nezdrava hrana i šećer mogu privremeno zadovoljiti, ali na kraju mogu izazvati umor i smanjiti energiju.

Okružite se pravim prijateljima – Prijateljstva imaju snažan pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Ako imate nekoga sa kim možete razgovarati i ko vas sluša, to je zaista razlog za zahvalnost.

Cenite prirodu – Studija Univerziteta Stanford pokazala je da šetnja u prirodi može dovesti do manjeg rizika od depresije. Bilo koja zelena površina će biti dovoljna – pronađite park ili prošetajte po komšiluku gde ima zelenila. Prirodna sunčeva svetlost takođe može poboljšati vaše raspoloženje.

Nabavite kućnog ljubimca – Ništa ne govori više o bezuslovnoj ljubavi nego mahanje repom psa koji jedva čeka da vas pozdravi posle posla ili mačka koja prede dok se odmarate nakon napornog dana. Studije pokazuju da kućni ljubimci mogu smanjiti anksioznost i stres.

Pronađite novi hobi, proširite interesovanja – Isprobajte novi hobi, pridružite se grupi koja ima slična interesovanja ili istražite novo mesto. Ako vam je dosadno i niste inspirisani, isprobavanje nečeg novog može vam pomoći da otkrijete novu strast ili talenat kojeg niste bili svesni.

Digitalni detoks – Izolujte se na neko vreme daleko od ekrana i društvenih mreža. U svetu koji je uvek “online”, provođenje vremena pred ekranima postaje norma. Međutim, ako stalno provodite vreme na mrežama, to može dovesti do društvene izolacije. Prvi korak je da budete svesni koliko vremena provodite sa mobilnim telefonom u rukama i kako to utiče na vas.

Izvor: Sensa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *