Menu Close

KAKO PRETERANO RAZMIŠLJANJE GUŠI ŽIVOT I UGROŽAVA ZDRAVLJE: Ako se opsesivne misli uvuku, evo 3 moguće posledice!

Ukoliko vas um neprestano zauzima negativnim mislima, verovatno ste često nervozni, napeti i pod stresom. Naš um sklon je da se vrti unapred, često stvarajući negativne scenarije za budućnost, što može biti povezano sa anksioznim stanjem i pesimizmom.

Jedno istraživanje Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da 73% odraslih od 25 do 35 godina i 52% odraslih od 45 do 55 godina pati od prekomernog razmišljanja. Ova tendencija može se manifestovati na različite načine: stalno preispitivanje odluka, pokušaj čitanja misli drugih, briga o budućnosti, preterano fokusiranje na detalje, itd.

Evo 3 posledice koje mogu nastupiti ako previše razmišljate:

Preterano razmišljanje može negativno uticati na vaše mentalno zdravlje

Kada se misli neprekidno vrte u krug, to može stvoriti beskonačan ciklus briga. Opsednutost problemom može narušiti vaše mentalno zdravlje, povećavajući rizik od depresije, anksioznosti i povećanog stresa. Takođe, ometa vašu sposobnost suočavanja sa svakodnevnim izazovima, što može dovesti do osećaja usamljenosti i tuge.

Prekomerno razmišljanje može loše uticati na vaše fizičko zdravlje

Ova navika može negativno uticati i na vaše fizičko zdravlje na razne načine, uključujući poremećaje spavanja i apetita, nizak nivo energije, kao i bolove u telu i glavobolje. Poteškoće sa spavanjem često su prisutne jer um nije u stanju da se isključi noću, što može ometati vaše svakodnevne aktivnosti. Osim toga, preterano razmišljanje može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Preterano razmišljanje utiče na vaš društveni život

Kada se izgubite u toku svojih misli, skloni ste da postanete povučeni i društveno izolovani. Preterano razmišljanje može uticati na to kako percipirate svet oko sebe i komunicirate sa ljudima – sprečava vas da donosite važne odluke, sprečava vas da uživate u sadašnjem trenutku i iscrpljuje vam energiju koja vam je potrebna da se nosite sa svakodnevnim stresom, a vremenom to može dovesti do sagorevanja. Kada preterano razmošljate, moguće je da analizirate previše i odnose, određene ljude, što može sprečiti da se odnos razvija sa ljubavlju i lakoćom.

Previše aktivan um može nepovoljno uticati na mnoge aspekte života, zato je važno da se osobe sa ovim problemom konsultuju sa stručnjakom u vidu psihologa ili peoihoteraputa i dobiju važne savete koji će pomoći da rasterete svoj um. Takođe, mogu biti od dodatne pomoći i razne opuštajuće tehnike.

Izvor: Sensa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *