Menu Close

3 Pokazatelja da Vas neko ljubomoriše – Prepoznaćete ih po jednoj stvari u kojoj uvek preteruje…

Iako se često ovi pojmovi mešaju, zavist i ljubomora nisu ista stvar. Zavist proizilazi iz želje za stvarima koje neko drugi može imati, dok ljubomora izvire iz straha da neko poseduje nešto što “pripada nama”.

Što se tiče uzroka ljubomore, dr. Morgan Anderson, klinički psiholog, kaže da ona može proizaći iz nesigurnosti, niskog samopoštovanja i straha od napuštanja.

Iako izvori naše ljubomore mogu proizaći iz osećanja povređenosti ili neadekvatnosti, ovaj osećaj može poslužiti kao pozitivna motivacija za promene. „Ljubomora nam može dati naznake o tome šta želimo u našim životima“, ponavlja dr. Morgan. Međutim, ljubomora može brzo pokvariti inače lepo prijateljstvo. Srećom, prepoznavanje znakova da je neko ljubomoran na vas može sprečiti da se to dogodi. Ovo su 3 jasna znaka da je neko razvio osećaj ljubomore prema vama.

Nije uzbuđena zbog vaših dobrih vesti

Uobičajeni znak ljubomore, kaže dr. Morgan, je nedostatak entuzijazma povodom vaših dobrih vesti ili uspeha. U vezi s tim, ta osoba možda neće biti baš srećna jer vidi vaše dobre vesti kao potencijalnu pretnju svojoj sreći. Ipak, potrebno je dublje osluškivati njihove razloge. Ponekad, zbog prirode našeg stanja, jednostavno nam je teško da se radujemo tuđoj sreći. Ako ta osoba trenutno prolazi kroz veliko razočaranje, možda ne pokazuje uzbuđenje zbog ljubomore, već zbog ličnog nezadovoljstva.

Preterano je kritična prema vama

Pasivno-agresivni i preterano kritični komentari mogu biti znak da je neko ljubomoran na vas. U nastojanju da se osećaju superiorno, ljubomorne osobe će pokušati da ponize one koje smatraju superiornijima. Ovi oštri komentari često se koriste kao mehanizam za samoodbranu. Važno je zapamtiti da kada je u pitanju ljubomora, ona najverovatnije potiče od neke vrste nesigurnosti koju osoba ima, a može biti rezultat detinjstva ili različitih životnih iskustava.

Umanjuje vaša dostignuća

Ljubomorne osobe imaju tendenciju da umanje vaša dostignuća i naporan rad koji je bio potreban da biste ih postigli. Ako pokušavaju da promene temu, izbegavaju da postavljaju dodatna pitanja ili fizički izražavaju nelagodnost kada govorite o sopstvenom uspehu, vrlo je verovatno da su ljubomorne.

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *