Menu Close

6 PITANJA KOJA TREBA DA POSTAVITE PRE BRAKA – BEZ TOGA NEMA STABILNE VEZE: Saznajte da li je ona prava osoba za vas!

Sjajno je kada pronađete osobu s kojom vam je lepo, koja vas zasmejava, podržava, i koja vas privlači i uzbuđuje. Ali kada zaljubljenost prođe, a strast splasne, na čemu će se temeljiti vaša veza? Da li imate dovoljno osnova da izgradite stabilan i zdrav odnos u kojem ćete jedno drugom biti podrška? Da li se slažete oko bitnih stvari i vrednosti? Evo koja pitanja treba da postavite sebi pre nego što odlučite da napravite važan korak u svom životu:

Koliko vam je sličan način života?

Da li ćete moći da se uklopite u život jedno drugog? Ljubav je važna, ali je teško slagati se sa osobom koja se po mnogo čemu razlikuje od nas: ako on voli avanture i izlaske, a vreme provedeno kod kuće mu je dosadno, a vi pak najviše volite da se ušuškate u svom domu, neko će uvek biti nezadovoljan. Ako ste vi menadžer u korporaciji, a vaš partner slobodni umetnik i filozof, biće veliki izazov da vaša veza opstane… Neko će u takvim vezama morati da se prilagodi. Da li ste spremni na takve žrtve? Možda na odustajanje od svojih snova?

Da li su vam bliska interesovanja?

Svako u ovom životu želi da pronađe srodnu dušu sa kojom može da deli svoje hobije. Koja je vaša kompatibilnost? Šta vas spaja, osim intimnosti? Iskra u vezi nije sve. Ono što vam nedostaje mogu da donekle ispune društvene aktivnosti, druženje s prijateljima, deca, ali zapitajte se da li možete da cenite i poštujete nekoga ko vam nije zanimljiv kao ličnost? Da li imate o čemu da razgovarate? Da li vam je on kao osoba dosadan, naporan…? Da li možete da mu kažete sve ili imate potrebu da prećutite jer znate da vas neće razumeti?

Kakav je njegov odnos prema finansijama?

Ovo je veoma važna stavka jer bez novca ne možemo da živimo. Bitno je da se vaše ideje o novcu, zaradi i troškovima poklapaju. Ako vi želite da radite i gradite karijeru, a on misli da za tim nema potrebe i da vam je bolje da budete domaćica, kako se u tome možete složiti? Ukoliko je on previše štedljiv i gleda u svaki dinar, a vi volite da ugađate sebi, uvek ćete biti u konfliktu… Ako je on neko ko stalno traži novac od vas, troši ga na sebe, a ne razmišlja o zajedničkoj dobrobiti, to se ni u braku neće promeniti. Kada bude trebalo da se nešto renovira ili popravi u domaćinstvu, vi ćete biti ta koja će morati da otvori novčanik. Da li je to ono što želite?

Da li ima loše navike, možete li da ih trpite?

Niko nije savršen i svako od nas ima svoje mane i bubice. Da bi veza uspela mora da postoji kompromis i tolerancija. Ali problem nastaje kada vas nečije loše navike mnogo nerviraju, kada ne možete da ih trpite. Možda je previše ljubomoran, posesivan, ima potrebu da zna svaki vaš korak? Možda ima neki porok preko kojeg ne možete da pređete… Čak i najbanalnije stvari ponekad komplikuju stvari, a vremenom mogu da postanu krupne stvari.

Iz kakve porodice potiče?

Porodicu ne možemo da biramo. Mnogo je primera disfunkcionalnih porodica, nezdravih odnosa, odnosa u kojima je dete bilo emotivno ili na neki drugi način zlostavljano… Sve to ostavlja određene posledice na ponašanje u odraslom dobu, na sliku koju imamo o sebi, na način na koji se ponašamo, ophodimo prema drugima… Iako nije kriv zbog porodice koju ima, dobro je znati „familijarnu istoriju“ pre stupanja u brak.

Kakav je njegov odnos prema drugim ljudima?

Lepo je to što je on prema vama dobar i pažljiv, ali o njemu mnogo toga govori kakav je prema drugima, nepoznatim ljudima u prodavnici, na ulici, u kafiću… Da li se prema njima odnosi s poštovanjem i uvažavanjem ili ne… Da li imate iste stavove prema manjinskim grupama, ljudima drugačije orijentacije?

Izvor:luftika.rs

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *