Menu Close

“OSEĆAM DA SE GUŠIM” – 6 znakova da vam treba više prostora u vezi: Evo kako da ga dobijete bez svađe…

Da li se ponekad u vezi osećate kao da ste zarobljeni, da vas nešto guši, da niste zadovoljni…? To uopšte ne mora da ima veze s vašim osećanjima prema partneru. Možete voleti njega, a on vas, ali da vam ipak nešto nedostaje. Taj nedostatak može biti prostor za sebe. Možda ste toliko usredsređeni jedno na drugo da ste zanemarili sebe, svoja interesovanja i želje. Možda vas partner pritiska, želi da stalno budete zajedno… Lični prostor u vezi i vreme za sebe ne znače ništa loše; naprotiv, to je veoma zdravo i može još više ojačati vašu vezu.

Evo nekoliko situacija koje ukazuju na to da vam je potreban prostor u vezi:

Često se svađate

Nije toliko bitno da li se prepirete oko sitnica ili važnih stvari. Svađanje iscrpljuje; ako se dešava često, postavlja se pitanje da li se uopšte slažete oko bilo čega. Možda se osećate nezadovoljno, neispunjeno, ugušeno, zanemareno… Kroz svađe ljudi iznose mnogo svojih nezadovoljstava.

Provođenje vremena zajedno više nije zabavno

Filmske večeri petkom su nekada bile zabavnije, ali sada su pomalo… dosadne? Sreda je bila rezervisana za kinesku hranu, ali sada vam je to isto tako dosadno… Kada upadnete u rutinu sa svojim partnerom, sigurnost može izgledati odlično, ali može izgubiti svoju zabavnu privlačnost. Pokušajte nešto promeniti, da ponovo razbudite interesovanje…

Obaveštavate partnera o svakoj odluci koju donesete

Nekada jedna osoba postane toliko zavisna od druge da mora o svemu da je obaveštava, makar to bio i najobičniji odlazak u prodavnicu. Nesposobnost da bilo šta uradite, a da prvo ne kažete svom partneru je znak suzavisnosti, koja se lako može pretvoriti u odnos koji kontroliše. Postajete neko ko nema svoje “ja”, ko ništa ne može da uradi sam, bez odobrenja partnera. Ne zaboravite, nekada ste mogli da radite sve te stvari sami pre nego što ste ga upoznali, pa se vratite toj osobi.

Osećate potrebu da budete malo sami

Nekada ste jedva čekali svaki slobodni trenutak da se vidite, a sada vam uopšte ne bi smetalo da sami sednete i popijete kafu, čitate knjigu… Ne želite da pozovete svog partnera jer trenutno ne želite njegovo društvo. I to je potpuno u redu. Želeti da radite stvari bez njega je sasvim normalno i nešto čemu oboje treba da težite. Svako treba da ima malo vremena i za sebe i to ne treba da vam bude glupo.

Zanemarujete svoje interese

Ako se mučite da se setite kada ste poslednji put imali vremena da pročitate dobru knjigu, odete na jogu, ili na vožnju rolera, onda je to znak da morate da počnete da radite neke stvari koje ste voleli ranije, pre nego što ste upoznali svog partnera. Možda se i on oseća isto. Možda i on nije godinama otišao na pecanje, na rafting ili nešto drugo što možda vi ne volite… Dopustite i sebi i partneru da imate odvojene hobije i interesovanja. To će vas naterati da više cenite vreme koje provodite zajedno.

Osećate se ugušeno

U svakoj vezi desi se trenutak kada opsesija jedno drugim postaje prevelika. Naročito ako je samo jedna strana takva, pomalo posesivna, kada želi da 24 sata provedete skupa. Tada se drugi partner oseća kao da ne može da diše, kao da se guši. To je jedan od najočiglednijih trenutaka da vam je potreban prostor. Razgovarajte otvoreno. Uverite ga da ga volite, da vam znači i da prostor u vezi nema skrivena značenja, da ne želite da ga ostavite već vam je potrebno malo vremena za sebe.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *