Menu Close

Sreća ne dolazi na temelju tuđe nesreće – Razumijevanje karme u psihoanalizi …

Nikada ne forsirajte ništa. Sve što nije prirodno za vas i što vas čini nelagodnima, nemojte poduzimati. Evo na što ciljamo.

Podijelit ću s vama priču o ženi koja nikada nije željela prisvajati tuđe. Njezino odgojenje ju je naučilo takvom postupanju, a ta vrijednost ju je pratile od djetinjstva. Jednog dana pronašla je novčanik pun novca, bez pratećih dokumenata koji bi otkrili vlasnika.

Umjesto da zadrži novac, odlučila je izbrojati ga i shvatila je da je točno ona cifra koja joj je nedostajala za nove čizme, nužne za njezne potrebe. Unatoč tome što nije znala čiji je novčanik, odlučila je jednom u životu učiniti iznimku i iskoristila taj novac kako bi kupila čizme koje joj trebaju.

Kako bi bilo dobro da je poslušala svoje srce koje joj je govorilo da ne uzima ono što nije njeno. Odjednom je počeo period nedaća, gubitaka i loše sudbine. Cijeli život joj je odjednom krenuo niz brdo. Čizme su se raspale. Doživjela je veliki slom, bila je pod stalnim stresom toliko mnogo da se razboljela.

Uradila je ono što drugi rade stalno, a sada zbog toga gubi snagu i zdravlje. Ovakve stvari nisu slučajne i nisu uopšte rijetke, baš naprotiv – dešavaju se stalno. Ali zašto samo nekim ljudima? Objašnjenje je zapravo već rečeno.

Kada djelujemo suprotno svojoj prirodi, idealima i uvjerenjima, počinjemo gubiti snagu i energiju, zajedno s podrškom Univerzuma. Tada sreće više nema. To predstavlja nasilje prema samima sebi, prisilu koja zahtijeva znatno ulaganje energije.

Ako se upuštamo u aktivnosti koje nisu u skladu s našom biti i nisu bliske našem biću, nismo pripremljeni, nismo spremni za to. Izreke poput “svi to rade” ili “to nije ništa” potpuno su besmislene. Svako od nas je jedinstven. Ono što odgovara drugima možda ne odgovara nama.

Svatko ima svoju sudbinu i svoja pravila. Stoga, budite pažljivi pri odabiru svog puta. Čak i kad vam tuđi put izgleda lakše, razmislite je li ispravno krenuti tuda. Univerzum je pripremio vaš put, pa nemojte zalutati.

Zalutati je lako, a zatim se iznenada nađete u nepoznatom i opasnom prostoru za vas. Čuvajte sebe i slijedite svoje srce. Vaša intuicija neka bude vaš vodič. I ne zaboravite slijediti samo svoj životni put.

Izvor:pult24.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *