Menu Close

Istinska ljubav se ne zaboravlja, izdaja se preživljava…

Narcisima brzo dosadi sve što ne zadovoljava samo njihove potrebe.

Kada narcis upozna nekoga novog, osjeća se opijeno uzbuđenjem osvajanja i stvaranja idealizirane slike te osobe. U njegovim očima, ta nova osoba može riješiti sve njegove probleme i ispuniti sve njegove želje. No, važno je napomenuti da to nema veze s osobom i njenim sjajnim kvalitetima. Sve što je bitno za narcisa jeste kako ta osoba može zadovoljiti njegove sebične potrebe.

Kada je zaljubljen, ta osoba izgleda savršeno i idealno prilagođena narcisovim željama. Zapravo, narcis je uglavnom zaljubljen u svoj odraz u očima te osobe i kako ta osoba može poslužiti njegovom egu. U početku, narcis oduševljeno obasipa novog partnera pažnjom, pohvalama i ljubavlju.

To se često naziva “ljubavnim bombardiranjem”, gdje narcis ulaže mnogo truda kako bi impresionirao drugu osobu i dobio njenu naklonost. Međutim, ljubavno bombardiranje nije toliko o vašim kvalitetima koliko o tome koliko uživa narcis u sebi dok to radi. No, nitko nije savršen, a narcisoidni ciljevi i očekivanja su često nerealni i nesrazmjerni.

Kada se narcis suoči s činjenicom da ta “nova srodna duša” ima mane i probleme, često osjeća razočaranje i bijes. Ta osoba nije ispala onakva kakvom su je zamislili, a narcis se osjeća izdano i prevareno jer ta osoba nije odgovarala njihovim iluzijama. Nakon razočaranja, počinje faza obezvrijeđivanja.

Narcis osjeća da je ta osoba prevarila njihova očekivanja i razmišlja kako ta osoba nije vrijedna njihovog divljenja jer se pokazala kao obična osoba sa svim svojim vrlinama i manama. Narcis se osjeća iskorišteno jer ta osoba nije zadovoljila njihove sebične potrebe. Slijedi faza odbacivanja, gdje narcis smatra da je vrijeme da se osoba u potpunosti eliminira iz svog života.

Taj osjećaj se javlja jer ta osoba više ne ispunjava njihove potrebe i nema koristi od nje. Narcis često koristi klevete i uvrede kako bi povrijedio tu osobu, pravdajući to svojim osjećajem izdaje. Važno je napomenuti da se sve ove faze odvijaju postupno i da narcis neće odbaciti osobu odmah. Najprije će ih iskoristiti onoliko koliko im odgovara, a kad ne vide više koristi, slijedi odbacivanje.

Za narcise, vi niste osoba s vlastitim potrebama i emocijama, već objekt koji im služi ili ne služi njihovim sebičnim ciljevima. Ljudi ne odbacuju ljude koje vole, već one koje su iskoristili. Narcis ne vidi vas kao jedinstvenu osobu sa svim vrlinama i manama, već samo kao sredstvo za zadovoljenje njihovih potreba, a kada vas više ne koriste, odbacuju vas.

Izvor:svezazenu.net

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *