Menu Close

Kako da na pristojan način „otjerate“ goste koji ne žele da odu? – Umjetnost Ophođenja…

Svakog gosta tri dana dosta.

Biti izvrstan domaćin i organizator okupljanja za prijatelje i porodicu može biti divno iskustvo, ali kad se pojavi mali problem s gostima koji jednostavno ne žele napustiti prostor, situacija može postati izazovna. Slično vrijedi i za nenajavljene posjetitelje koji se “uguraju” na zabavu.

Ako niste skloni jednostavnom zatvaranju vrata pred nosom, kako elegantno riješiti situaciju bez da ispadnete bezobrazni? Agnes Ana Jaroš, direktorica Njemačkog vijeća za bonton, preporučuje jasno signaliziranje da se slavlje privodi kraju.

“Možete predložiti ‘piće za put’, nagovestivši mu da je to cilj”, preporučuje Jaroš. Takođe, pomaže izražavanje u perfektu, na primer, reći nešto poput “Večeras je bilo fantastično”. Prihvatljiv je i suptilan nagoveštaj kao što je: “Zar je već toliko kasno?”

Jaroš također preporučuje preciznost prilikom slanja pozivnice. Na primjer: “Zabava počinje u 18 sati, ali neće trajati cijelu noć jer moramo rano ustati sutradan.” “To daje vašim gostima jasnu orijentaciju”, objašnjava Jaroš.

Stručnjakinja za bonton zna da je ljudima teško da postave ograničenja. Ali ih poziva da u svojoj brizi za goste, ne zaborave da misle i na sebe. „Naše tradicionalno shvatanje pristojnosti stavlja domaćine u drugi plan. Ali time štetimo sami sebi“, ocenjuje ona. Jaroš doduše savetuje da se izbegavaju lažna izvinjenja. „Sitne laži nam ne pomažu. One samo pogoršavaju stvari. Bolje je biti otvoren“, zaključuje ona.

Izvor:pult24.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *