Menu Close

Kada shvatite da ništa na ovom svijetu nije vaše – Tada ćete shvatiti da ništa ne možete izgubiti….

Ovaj život obuhvata mnogo više od materijalnih dobara, mnogo više od novca, nekretnina, tehnologije, luksuznih predmeta…

Nažalost, samo osoba koja je doživjela trenutke blizu smrti može istinski razumjeti vrijednost života. Samo onaj tko je bio suočen s gubitkom života shvata koliko je dragocjeno iskustvo života. Čak i kada vjerujemo da nemamo idealne uvjete za dobar život, uvijek imamo ono što je potrebno.

Površno razmišljanje često nas uvodi u površne probleme koji se čine poput katastrofe. Paradoksalno, najteže je onima koji imaju sve, jer upravo oni najbolje znaju koliko nečega nedostaje. Kada je netko prekomjerno razmažen materijalnim bogatstvom, taj isti materijal može uzrokovati duboko nezadovoljstvo.

Patnja zbog materijalnog svijeta je uzaludan napor, gubljenje vremena na ovoj planeti. Jer, sve što posjedujemo – ništa nam ne pripada, a mi se ponašamo kao da je sve naše. Dolazimo na svijet bez ikakvih materijalnih dobara, a isto tako i odlazimo. Sve je prolazno.

Ono što imamo dato nam je na korištenje privremeno. Iako se trudimo ostaviti što više svojim potomcima, kroz generacije postajemo stranci svojoj sopstvenoj porodici. Za koga onda činimo sve te napore? Često je prisutna sebičnost ljudi koji pokušavaju uvjeriti druge da sve čine radi svoje porodice.

A zapravo, sve čine radi vlastitog zadovoljstva. Očistite svoj um od primitivizma i shvatite da je ovaj život jedna velika misija duhovnog rasta, u kojoj učimo o sebi, svijetu i drugim ljudima. Neka vam život bude udoban, ali nemojte čvrsto držati sve što steknete u svojim rukama, jer će vam se inače sve raspasti.

Prihvatite činjenicu da možete ostati bez svega jednog dana, i to je u redu. Pitate se kako bi vaša djeca ili porodica živjeli da izgubite sve? Baš kao i milioni drugih koji su bili na dnu. Kada ste već na dnu, ne možete niže – jedini put je uzlazni. Kada je čovjek prosvijećen i svjestan da mu ništa sa ovog svijeta ne pripada, tada nikada ništa neće ni izgubiti.

Izvor:pult24.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *