Menu Close

Osećajte se mlado bez obzira na godine – 3 životna principa bake od 96 godina …

Moja baka je stekla obrazovanje do četvrtog razreda škole, ali kako su godine prolazile, pokazala se sve mudrijom, očuvavajući živopisan um i mladalački entuzijazam do duboke starosti.

Danas bih željela podijeliti s vama tri jednostavna savjeta koje mi je prenijela, a koji su mi pomogli da shvatim važnost života.

2.”Nedostatak želje za znanjem jednak je nedostatku želje za životom”

Moja baka je bila veliki ljubitelj šaha, iako je naučila igrati ga tek sa 60 godina. Mogla je provesti sate proučavajući šahovske igre, postavljajući figure na šahovsku ploču, zapisujući svoje poteze u bilježnicu. Unatoč svim mojim naporima, baka mi nikada nije dopustila da je pobijedim. Uvijek je naglašavala da, bez obzira na naše godine, oboje učimo te da zadovoljstvo proizlazi samo iz fer igre.

Šah je poput života. Ne smijete popustiti ni pred jakima ni pred slabima, inače ćete izgubiti. Smatrala je da je šah jedan od najboljih načina za treniranje mozga, te je bila srećna što je naučila igrati ovu igru.

2.”Nositi ogorčenost i ljutnju sa sobom isto je što i nositi ciglu u ruksaku: teško je samo onome ko je nosi.”

Bila je emotivna osoba, ali uspjela je pronaći osjetljivu ravnotežu između ljubavi prema onima koji su joj bliski i neutralnosti te blage ravnodušnosti prema onima koji nisu. “Ako se pored nekoga osjećaš lijepo i ugodno, reci mu. Ako ti je pored nekoga neugodno, također trebaš to mu reći,” govorila je moja baka.

U jednom razdoblju svog života, imala je izuzetno težak period s mojim djedom. Često je osjećala ljutnju i gajila ogorčenost prema njemu, što je prouzrokovalo probleme s pamćenjem. Na sreću, uspjeli su riješiti sve nesuglasice, ali ona je dugo nosila teret tih trenutaka. Prema njenim riječima, u tom razdoblju je pomislila da se život približava kraju.

Bez obzira na to koliko ste pametni i snažni, uvijek možete biti povrijeđeni. Ipak, važno je uvijek imati na umu da su nezadovoljstvo i bijes zločin protiv sebe. Zamjeranja mogu početi malena poput kamenčića, ali ako ih skupljate i gomilate, mogu postati nepodnošljivo teška.

Ogorčenost je najbeskorisnija stvar koju možete iskusiti u životu.

3.”Uvijek žudite za novim stvarima, bez obzira na broj godina.”

Moja baka je bila žena izuzetno lijepog i prijatnog duha, ali unatoč tome, imala je samo jednog pravog prijatelja.

Razlog tome bila je njena stalna želja za učenjem novih stvari. Bez obzira na godine, uvijek je govorila da nije bitno koliko godina imate, već kako se osjećate. Voljela je isprobavati nove stvari poput pletenja, crtanja i bavljenja baštovanstvom, aktivnosti koje je počela nakon šezdesetih.

Njene prijatelje često bi zadirkivali, govoreći joj da je trebala početi ranije, ali to ju nije spriječilo da radi ono što je voljela. Više je uživala u satima provedenim pletući viseće ležaljke koje je planirala objesiti u vrtu, nego sjedenju na klupi sa ostalim ženama i voditi prazne razgovore.

“Ovo je život. Moraš pronaći svoj cilj i ne smiješ slušati što drugi govore, a nagradu koja dođe pamtit ćeš cijeli život.”

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *