Menu Close

AKO ŽELITE DA BUDETE SREĆNI IZBACITE OVIH 5 NAVIKA: Postanite svesni štetnosti jedne učestale prakse…

Sreća je osnovna i najveća ljudska želja. Naravno, ne možemo svi biti puni radosti u svakom trenutku. Često pokušavamo izbeći patnju i bol jer to smatramo jedinim putem ka sreći.

Šta ako biste mogli postići sreću potpuno nezavisno? Da se ne oslanjate ni na koga, već da bude u vašim rukama, pod kontrolom. Izbacite ovih 5 navika ako želite biti srećni.

1.Podrazumevanje stvari

Bilo da se radi o krovu nad glavom, ukusnom obroku koji ste upravo pojeli, ili prelepom pogledu na prirodu sa vašeg prozora, budite zahvalni na onome što imate, što zahteva promenu načina razmišljanja.

2.Poređenje sebe sa drugima

Ovo je klasična negativna navika. Svi smo bili tamo.Videti svog komšiju kako se zaustavlja u sjajnom novom autu ili gledati svog kolegu kako dobija to veliko unapređenje pre vas.Vi prirodno počinjete da upoređujete svoj život sa njihovim.

Morate da shvatite da smo svi jedinstveni i posebni i da u tome leži naša moć. Besmisleno je da pravite poređenje sa drugima jer nemate predstavu kroz šta su morali da prođu da bi stigli tamo. Umesto toga, razmislite o tome ovako. Jedina osoba sa kojom se takmičite ste vi sami. Upoređujte se sa svojom verzijom od juče i trudite se da budete bolji i uspešniji u odnosu na pre.

3.Nedostatak fizičke aktivnosti

Biciklizam, podizanje tegova u teretani ili čak obično hodanje mogu imati izuzetno pozitivan uticaj na vaše blagostanje, tvrdi sajt Hack Spirit. Vežbanje poboljšava vaše raspoloženje, san, pa čak i samopouzdanje.

4.Življenje u prošlosti

Povremeno razgledanje starih fotografija može biti sasvim u redu. Međutim, ako primetite da razmišljate više o prošlosti nego o sadašnjosti, vreme je da prestanete. Stoici shvataju da je sadašnji trenutak ključan. Ne možete promeniti prošlost, niti predvideti budućnost, stoga se fokusirajte na ono što možete kontrolisati. Shvatanje ove jednostavne ideje može biti izuzetno oslobađajuće.

Razmislite o tome na trenutak.Briga, anksioznost, stres, pa čak i depresija su obično stanja uma izvan sadašnjeg trenutka.Možda vam je neprijatno zbog nečega što se dogodilo tokom dana, ili ste zabrinuti kako ćete platiti kiriju ovog meseca.Uživanje u trenutku ublažava sve ovo.Meditacija je odličan način da vežbate da budete u sadašnjosti. Fokusirajte svoj um na svoje disanje, sobu u kojoj se nalazite, zvukove koje možete čuti.

5.Potreba za potvrdom vlastite vrijednosti od strane drugih

Ovu naviku je možda najvažnije eliminisati, jer je ključna za postizanje sreće. Traženje vanjske validacije znači oslanjanje na druge da potvrde vlastitu vrijednost. To može uključivati traženje komplimenata, žudnju za lajkovima na društvenim mrežama ili čak kupovinu skupih proizvoda kako biste impresionirali druge. Ova potreba obično proizlazi iz nedostatka samopouzdanja.

Drugim riječima, osjećate se nedovoljno sigurno pa stalno tražite pažnju drugih. To može biti posljedica nedostatka pažnje u djetinjstvu ili doživljene traume. Postoji i drugi način razmišljanja. Pogledajmo budističke monahe kao primjer, od kojih možemo mnogo naučiti iz njihovog jednostavnog načina života. Njihov cilj je sloboda od želja, a redovito prakticiraju zen meditaciju. Pronalaženje mira jest sreća.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *