Menu Close

Psiholog Mihail Labkovski objašnjava: Razlike između muške i ženske nevjere…

Nevjera nije trivijalna tema i mnogi se u svom životu susreću s njom na različite načine. Postoji raznolikost oblika nevjere, no u ovom članku ćemo se fokusirati na razliku između muške i ženske nevjere.

Ruski psiholog Mihail Labkovski na vrlo jednostavan način pojašnjava razlike između preljuba muškaraca i preljuba žena. Ističe da muškarci češće strahuju od fizičke nevjere svojih partnerki, odnosno boje se da će one biti intimne s drugim muškarcem.

S druge strane, žene se više plaše emocionalne nevjere. Strahuju da će njihovi partneri razviti osjećaje prema drugoj ženi. Labkovski naglašava da mnoge žene vjeruju da muškarci ne mogu kontrolirati svoje impulse, što može olakšati opraštanje preljuba njihovim partnerima.

Sve im je prihvatljivo dokle god je on samo “njihov” i dokle god se uvijek vraća njima. Mnogi muškarci se plaše poređenja. Boje se da će se njihovoj ženi drugi muškarac više svidjeti te se mentalno takmiče sa njim. Velike su šanse da žena oprosti fizičku nevjeru, dok će muškarci prije oporostiti emocionalnu iako je varanje u principu zaista bolno i neugodno iskustvo.

Iz ovoga možemo zaključiti da žene mnogo teže opraštaju emocionalnu nevjeru jer im je treško prihvatiti da se njihov muškarac vezao za neku drugu ženu, a muškarcima je teško oprostiti fizičku nevjeru jer se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je neki drugi muškarac dobio ono što je njihovo.

Varanje je uvijek bolno i neugodno iskustvo, bez obzira je li ono fizičke ili emocionalne prirode. Rješavanje ovakvih situacija zahtijeva pažljiv pristup koji će minimizirati bol za obje strane. Ako se partneri odluče ostati zajedno nakon što je došlo do preljuba, potrebno je uložiti mnogo truda i rada kako bi se povjerenje ponovno izgradilo te kako bi se uspostavila zdrava i funkcionalna veza.

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *